Na snagu je u utorak stupila školska shema besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, koja objedinjuje dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama, kako bi se povećala učinkovitost, usmjerila podrška i poboljšala obrazovna dimenzija te vrlo popularne mjere EU.
Europska komisija je za besplatne zdrave obroke mlijeka, voća i povrća u školama osigurala ukupno 250 milijuna eura, od čega je za financiranje provedbe Školske sheme Hrvatskoj dodijelila 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode.
Prema toj shemi, države članice mogu u okviru tematskih obrazovnih mjera uključiti i druge poljoprivredne proizvode, kao što su masline i maslinovo ulje i med.
Inače, Hrvatska je ovu subvenciju dobila zalaganjem hrvatske zastupnice u EU parlamentu, Marijane Petir, koja je u travnju ove godine ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću predložila decentralizaciju natječaja za provedbu Školske sheme, pa će se voće, povrće i mliječni proizvodi od nove školske godine dobavljati od domaćih lokalnih proizvođača.