U DVORCU MIHANOVIĆ SUSRELI SE HRVATSKA MINISTRICA MARTINA DALIĆ I SLOVENSKI MINISTAR ZDRAVKO POČIVALŠEK

“Naš je cilj ohrabriti daljnji razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Slovenije”

Objavljeno: 25.07.2017. Jelena Jazbec

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić susrela se u Dvorcu Mihanović u Tuheljskim Toplicama s ministrom ekonomskog razvoja i tehnologije Republike Slovenije, Zdravkom Počivalšekom.
Tema sastanka bila su aktualna gospodarska zbivanja.

Vrlo dobri odnosi

– Ministar Počivalšek i ja razgovarali smo o ukupnim gospodarskim odnosima između Slovenije i Hrvatske, koji su vrlo dobri. Slovenija je naš treći najveći trgovinski partner, tijek investicija između dviju zemalja je značajan, poslovni odnosi, ne samo na državnoj razini, nego posebice na dijelu pograničnih županija, su jako dobri. Ovim susretom želimo ohrabriti daljnji razvoj gospodarske suradnje između poduzetnika i privrednika dviju država i poslati poruku kako je prostor za daljnje jačanje te suradnje otvoren – rekla je ministrica Dalić, te dodala kako je bilo govora i o Sajmu obrtništva i malog poduzetništva koji će se održati u Celju početkom rujna, a na kojem Hrvatska nastupa kao zemlja partner.
– Hrvatska je naš značaj trgovinski partner, nalazi se na četvrtom mjestu. Za Sloveniju je Hrvatska država u koju smo najviše investirali, preko 1,6 milijardi eura, dok je Hrvatska u Sloveniju investirala nešto više od 900 milijuna eura, a najvažnije od svega jest da brojke samo rastu na svim područjima. Radostan sam što je Hrvatska zemlja partner na našem međunarodnom Sajmu obrtništva i malog poduzetništva i vjerujem da je dobra gospodarska suradnja među ovim dvjema državama svjetla točka koja će nam omogućiti da lakše riješimo i sve ostale eventualne probleme koji se povremeno pojavljuju u našim međusobnim odnosima – rekao je slovenski ministar Počivalšek.

Rast i razvoj

Na novinarsko pitanje kako će se spor oko arbitraže odraziti na gospodarsku suradnju dviju zemalja, Počivalšek je odgovorio kako ne strahuje od negativnih posljedica.
– Rezultati koje postižu slovenska i hrvatska poduzeća u međusobnoj razmjeni dokaz su da će taj utjecaj biti minimalan. U našem je interesu da Hrvatska uđe u Schengen. Naime, slovensko gospodarstvo ovisi o izvozu, stoga je od vitalne važnosti da schengensku granicu ne dobijemo na austrijskoj i talijanskoj strani. Smatram da sa svoje strane Hrvati moraju napraviti više da bi ušli u Schengen. Naime, nije odgovornost Slovenije da ni četiri godine nakon ulaska u Europsku uniju, Hrvatska nije u Schengenu. Ulaskom Hrvatske, gospodarstvo će dobiti još više mogućnosti za rast i razvoj – zaključio je slovenski ministar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba