I ZAGORJE IMA SVOJE HEROJE: NAŠI SU SE VATROGASCI IZ SPLITA VRATILI PUNI DOJMOVA

“Bilo je strašno, takvo nešto nismo nikad doživjeli – da smo barem došli dan ranije”

Objavljeno: 20.07.2017. Jelena Jazbec

– Kada smo došli dolje, situacija je stvarno bila strašna, tako nešto nisam vidio nikad u životu. Kolege domaćini bili su jako umorni, vidjelo im se na licu da su premoreni. Mislim da smo stigli malo prekasno. Da smo došli samo dan ranije, sve bi to bilo drugačije – govori Damir Joć, zapovjednik DVD-a Laz, jedan od 20 vatrogasaca koji su od utorka ujutro boravili na splitskom području, gdje su svojim kolegama nesebično pomagali u borbi protiv stravične vatrene stihije koja je šokirala Hrvatsku. Svi su se oni večeras vratili u Zagorje, a pokraj zgrade DVD-a Pavlovec u Pavlovcu Zabočkom za njih je upriličen i prigodni doček.

Nepristupačan teren

– Ovo je bila jedna od najgorih intervencija koje smo do sad odradili u Dalmaciji. Radi se o katastrofalnim požarima. Bile su ugrožene kuće, stanovnici, bilo je i evakuacija, izgorjelo je nekoliko vozila, nekoliko kuća, koje, nažalost, nismo uspjeli spasiti, čemu su pogodovali i vremenski uvjeti, jaka bura, zbog čega prvog dana nisu mogli djelovati kanaderi. Naravno, i nakon toga svega, zna se, požar nije ugašen dok ga ne pregazi vatrogasna čizma. Da, naporno je, ali uspjeli smo, hvala Bogu, pomoći tim ljudima – ističe Marijan Čuček, voditelj vatrogasnog odjeljenja u JVP-u Krapina.
Naši su vatrogasci, inače pripadnici Zagorske javne vatrogasne postrojbe, Javne vatrogasne postrojbe Krapina, DVD-a Krapina, DVD-a Laz Bistrički, DVD-a Čret i DVD-a Zlatar Bistrica, bili na području mjesta Tugare, Srinjani i Strožanac. Radi se o mjestima koja se nalaze na brdovitom terenu, gdje je kretanje otežano, a teren je nepristupačan i za vozila.

Majka svih požara

Krenuli su iz Zaboka u ponedjeljak u 22 sata, vozili su se cijelu noć, a u Divulje su stigli u 5.20. U šest sati su već krenuli na teren, gdje su odrađivali intervencije cijeli dan i cijelu noć, do sljedećega dana u 10 sati. Nakon toga su imali jedan period odmora, do 18 sati, kada su opet poslani na teren, gdje su ponovo bili cijelu noć, danas skoro do 11 sati.
– Vratili smo se umorni, ali i zadovoljni odrađenim poslom. Moram pohvaliti dobru suradnju s Državnom intervencijskom postrojbom Split iz Divulja, s lokalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima i naravno, zahvala domaćim ljudima koji su brinuli o nama sa sendvičima, vodom, kavom, stvarno su bili odlični – dodaje Čuček, te opisuje što mu je bilo najteže u čitavoj situaciji.
– Najgore od svega bilo je vidjeti bespomoćne ljude, koji si ne mogu sami pomoći, i na kraju vidjeti ono zadovoljstvo i zahvalnost koju su pokazali prema nama vatrogascima, eto, to je stvarno dojmljivo – kaže.
Vatrogasci se slažu kako ovakvo nešto još nisu doživjeli, a otkrivaju kako i njihovi kolege iz priobalja ističu kako je ovo bila majka svih požara.
Na kraju smo ih pitali i osjećaju li se zaista kao heroji, s obzirom na to da ih upravo tako trenutno doživljava čitava nacija.
– Reći ću vam poslovicu koju sam pročitao na jednom portalu: Nisam anđeo, nisam heroj. Radim posao anđela u stilu heroja – ja sam vatrogasac – zaključio je Damir Joć.
Vatrogasce su dočekali predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber i zapovjednik Marijan Lovrenčić, kao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji im je uručio prigodne poklone i zahvalio im na hrabrosti i nesebičnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba