Grad Pregrada i slovenska Občina Žužemberk potpisale Sporazum o suradnji

“Ovime Pregrada otvara svoj put prema daljnjem razvoju, kao moderan europski grad”

Objavljeno: 19.07.2017. zagorjeinternational

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i župan Občine Žužemberk Franc Škufca potpisali su Sporazum o suradnji, u sklopu obilježavanja “Trških dneva” u Žužemberku.
– Radi se o prvom međunarodnom sporazumu Grada Pregrade, kojim ona otvara svoj put prema daljnjem razvoju kao moderan europski grad, koji svoju budućnost temelji na međunarodnom dijalogu, transparentnosti, otvorenosti i razmjeni dobre prakse. Potpisom Sporazuma započinje proces suradnje na temelju partnerstva, jednakopravnosti, međusobnog povjerenja i dobrobiti između Pregrade i Občine Žužemberk – ističe gradonačelnik Vešligaj.

“Kostelska pištola”

Godine 2015. Grad Pregrada i Općina Žužemberk potpisali su pismo namjere kao osnovu za potpisivanje navedenog Sporazuma, te daljnji razvoj prijateljskih odnosa, obostranog razumijevanja i zajedničkog sudjelovanja na području kulture, odgoja, obrazovanja, turizma, zdravstva i gospodarstva, kao i na drugim područjima društvenog i gospodarskog djelovanja.
Potpisivanje je održano na glavnoj pozornici unutar zidina Žužemberškog grada. Nakon potpisivanja, gradonačelnik Vešligaj ukratko se obratio prisutnima, te zahvalio na dugogodišnjem prijateljstvu i suradnji.
– Najzaslužnija za dugogodišnje prijateljstvo našeg grada i Žužemberka je pregradska Povijesna postrojba “Kostelska pištola – Keglevićeva straža” – rekao je gradonačelnik. Iskazao je želju za dugogodišnjom kvalitetnom i otvorenom suradnjom te razmjenom dobre prakse i suradnje u raznim projektima.
U svom govoru, pozdravio je prisutnog predsjednika Vlade Republike Slovenije Miru Cerara, istaknuvši kako je Sporazum važan dio stvaranja dobrih odnosa između dviju susjednih zemalja, njegovanja međukulturalnog dijaloga, otvorenosti i suradnje, jer pripadaju istoj zajednici, a to je Europska unija.

Brojna delegacija

Na manifestaciji “Trški dnevi”, svoj štand na tržnici dva je dana imala Udruga kostelskih žena u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pregrade, a srednjovjekovnim danima nazočili su i članovi Povijesne postrojbe “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, DVD-a Pregrada, DVD-a Stipernica i Udruge vinara “Dobra kaplica”. Ispred gradske uprave, žužemberške Trške posjetili su i zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec – Ružić, predsjednica Gradskog vijeća, ujedno i voditeljica LAG-a Zagorje – Sutla Tajana Broz, član Vijeća Mladen Burić, pročelnici gradskih upravnih odjela Ksenija Ogrizek i Krunoslav Golub, te službenica Marija Marjanović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba