ČITAVA HRVATSKA UJEDINILA SE U BORBI PROTIV VATRENE STIHIJE NA SPLITSKOM PODRUČJU – JAVILI SE NAŠI VATROGASCI, KOJI SU JUTROS DOŠLI NA ODREDIŠTE

STIGLA POMOĆ IZ ZAGORJA: “Trenutno gasimo požar u Žrnovnici, gdje vatra i dalje prijeti kućama”

Objavljeno: 18.07.2017. Jelena Jazbec

Čitava Hrvatska ujedinila se u borbi protiv vatrene stihije koja hara područjem Splita, a na ispomoć su sinoć oko 22 sata otišli i zagorski vatrogasci.
– Sinoć oko 22 sata 20 zagorskih vatrogasaca s pet vozila otišlo je na ispomoć u bazu Divulje pokraj Splita. Radi se o vatrogascima iz Zagorske javne vatrogasne postrojbe, Javne vatrogasne postrojbe Krapina, DVD-a Krapina, DVD-a Laz Bistrički, DVD-a Čret i DVD-a Zlatar Bistrica. Oni su oko 5.30 sati jutros stigli na odredište i već oko sedam sati upućeni su na požarište u Žrnovnici. Prije puta, svi su bili opremljeni posebnom opremom za gašenje požara na otvorenom, a županijska Vatrogasna zajednica osigurala im je vodu i sendviče – doznajemo od zapovjednika Vatrogasne zajednice KZŽ Marijana Lovrenčića, koji dodaje kako su naši vatrogasci maksimalno opremljeni i spremni za ono što ih očekuje u splitskom području.

Sami se javili

Otišlo je 14 profesionalnih i šest dobrovoljnih vatrogasaca.
– Zapovijed je stigla jučer i mi smo već do 16 sati uspjeli skupiti potrebnih 20 vatrogasaca. Oni su se sami javili. Kasnije se javilo još ljudi, tako da bismo bez problema skupili i više njih, da je to bilo potrebno – ističe Lovrenčić.
Uspjeli smo kontaktirati i Tomicu Novosela, koji se zajedno sa zagorskim vatrogascima nalazi na požarištu u Žrnovnici.
– Već smo na terenu, rješavamo jedan dio oko Žrnovnice. Nažalost, na području gdje jesmo, vatra još uvijek prijeti kućama – rekao nam je kratko.

Stižu premijer i predsjednica

Podsjećamo, vatra je sinoć ušla u Split i zaprijetila naseljima Kila i Mejaši. U večernjim satima je stavljena pod kontrolu. U gašenju požara i sanaciji požarišta sudjeluje više stotina vatrogasaca, a pomažu im i pripadnici Hrvatske vojske. Zapalilo se nekoliko kuća i automobila u Žrnovnici, a gorio je i Karepovac, splitsko odlagalište otpada. Raketna baza u Žrnovnici je obranjena od vatre. U gašenju požara od 6.15 sati pomaže i jedan kanader. Najkritičnije je tijekom noći bilo u Strožancu, no vatra ondje više ne prijeti kućama. Osim u Strožancu, trenutno je najkritičnija i južna strana brda Perun. U mjestu Srinjine gori iznad kuća, prenosi portal Dnevnik.hr. U 9.30 sati u Split bi trebao doći premijer Andrej Plenković, koji će s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem održati radni sastanak. Svoj dolazak u Split najavila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba