U ZLATAR BISTRICI ODRŽANO JUBILARNO 15. NATJECANJE ORAČA KZŽ

Najbolji zagorski orači su Vilko Kukec iz Belca i Nikola Tuđa iz Zaboka

Objavljeno: 15.07.2017. Jelena Jazbec

Na jubilarnom 15. Natjecanju orača Krapinsko – zagorske županije, pobijedili su Vilko Kukec iz Belca, u kategoriji plugova ravnjaka, i Nikola Tuđa iz Zaboka u kategoriji plugova premetnjaka. Kukecu je ovo treća pobjeda na županijskim natjecanjima, dok je Tuđa nastupio prvi puta i nije, kaže, uopće očekivao pobjedu. Uz njih, nastupilo je još osam orača.

Natjecanje je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

– Pozdravljam sve nazočne u ime ministra Tolušića. Ove godine, vi slavite jedan značajan jubilej, 15 godina. Slučajnost je htjela da sam bio i na prvom vašem natjecanju, a rijetke sam propustio. Tako da i ove godine, kada me zvala gospođa Grah, ja nisam dvojio. Ministarstvo poljoprivrede uvijek podržava ovakve manifestacije. Nedavno smo dobili jednu sugestiju, da državno natjecanje objedinjava ne samo natjecanje u oranju, nego još neke manifestacije. Zadužen sam za taj segment i nastojat ćemo da to bude jedna velika priredba hrvatske poljoprivrede – najavio je Majdak. Pohvalio je i doprinos koji zagorski orači daju natjecanjima u oranju.

Državno u Zagrebu

– Vaš doprinos je velik, a važno je spomenuti i da je naš najbolji rezultat na svjetskom natjecanju osmo mjesto vašeg Tomislava Kuharića. On je zaista za sada najbolji hrvatski orač. Dolazi s ovih zagorskih brega i zna pokazati kako se to ore na ovim usponima i padovima. Dobro konkurirate Slavoncima, ali i oni se dižu iz godine u godinu – istaknuo je Majdak, te dodao kako se na županijskim natjecanjima natječe 16 županijskih udruga orača. Državno natjecanje ove se godine održava u Gradu Zagrebu.

Dobrodošlicu natjecateljima i posjetiteljima na samom je početku zaželjela predsjednica Hrvatske udruge natjecatelja u oranju i Udruge natjecatelja u oranju KZŽ, Draženka Grah.

– Ovo natjecanje dokaz je da su Zagorci dobri poljoprivrednici, da su pravi orači i da zajedno možemo puno – rekla je Grah.

Prisutnima se obratila i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

– Sretna sam, jer mi smo kao kontinentalna županija s tim natjecanjima krenuli čak i prije nekih slavonskih županija. Ovo je jedno gospodarsko natjecanje, jer zahvaljujući tim našim oračima, zemlja je dobro obrađena i urodi su drugačiji. Mi nemamo puno, ali s biranim kulturama i dobrom kvalitetom dakako da možemo naći svugdje svoje mjesto – zaključila je Hubicki.

Natjecanja sve popularnija

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako su natjecanja u oranju u Zagorju sve popularnija.

– Ocjenjuje se 13 elemenata oranja, tako da, nije to jednostavno. Na ovaj način sudionici se educiraju, ali i međusobno druže. Svake godine prijavljuje ih se sve više. Krapinsko – zagorska županija svih 15 godina podupire organizaciju jer smatramo da je ovo također ulaganje u poljoprivredu i promocija poljoprivrede – istaknuo je Ferek – Jambrek.

Načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić rekao je kako je iznimno ponosan što se ovo natjecanje već šesti puta održava upravo u njegovoj općini.

Orače su ocjenjivali članovi Savjetodavne službe Podružnice KZŽ, a posjetitelji su mogli kušati i proizvode Eko udruge “Lijepa naša” Zlatar Bistrica i Udruge žena “Zagorska škrinjica”. Također, Mirko Majsec, predsjednik Udruge uzgajivača konja Krapina, prikazao je tradicijsko oranje konjima zagorskim plugom, jednobraznim okretačem. Natjecanje organiziraju Krapinsko – zagorska županija, Udruga natjecatelja u oranju KZŽ i Savjetodavna služba.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba