ZAGORCI SU U SIJEČNJU, U SAMO 24 SATA, PRIKUPILI DOVOLJNO NOVCA ZA KLJUČNU PRETRAGU, A PRIČA JE NAPOKON DOBILA I SRETAN ZAVRŠETAK:

Izidor Puljek (29) iz Strahinja Krapinskog dobio novo srce

Objavljeno: 28.06.2017. Jelena Jazbec

Nakon punih osam mjeseci čekanja, 29-godišnjem Izidoru Puljeku iz Strahinja Krapinskog uspješno je transplantirano srce. Priča o ovom mladiću taknula je srca Zagoraca u siječnju ove godine, kada je suprug njegove sestrične, Ivica Nežmahen, na svojem Facebook profilu pozvao sve svoje prijatelje, poznanike i ljude plemenitog srca da se uključe u humanitarnu akciju za pomoć teško bolesnom Izidoru. U samo 24 sata, Zagorci su pokazali svoju humanost i prikupili dovoljno novca za pretragu koja je bila ključna za spas ovog mladog ljudskog života.

Genetsko tipiziranje

Izidor neprekidno leži u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica još od 21. listopada prošle godine, u Klinici za bolesti srca i krvnih žila. Bio je hitno stavljen na listu Eurotransplanta za presađivanje srca, jer je njegovo srce radilo s manje od 20 posto snage. Naime, njegova je obiteljska anamneza bila izrazito loša. Od srčanog udara u relativno ranim godinama života umrli su njegov otac, majka i ujak. Njegova jedina šansa za preživljavanje bilo je presađivanje srca. Da bi se pronašlo srce koje će Izidorovo tijelo prihvatiti, 10. siječnja u Finsku su poslani uzorci njegove krvi, kako bi se obavila pretraga genetskog tipiziranja, no Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao i nijedno drugo zdravstveno osiguranje, ne pokrivaju trošak te pretrage. Stoga je Nežmahen na svojem Facebook profilu pozvao sve ljude dobrog srca da mu pomognu skupiti potrebnih osam tisuća kuna do 10. veljače, kako bi se mogli podmiriti troškovi pretrage. Potrebna svota prikupljena je u samo 24 sata.
Dobre vijesti stigle su prošlog tjedna iz Kliničkog bolničkog centra Sestara milosrdnica. Pronađeno je donorsko srce koje Izidoru odgovara, obavljena je transplantacija i mladić se dobro oporavlja.

“Odlično se oporavlja”

– Bio sam kod njega u posjetu. Izidor se odlično oporavlja, i s obzirom na okolnosti, dobro se osjeća. Malo ga boli, ali naočigled izgleda puno bolje nego prije transplantacije. Za sad sve ide onako kako bi i trebalo te se nadamo da će tako biti i nadalje. On se šali i pozdravlja sve koji pitaju za njega te zahvaljuje se svima na brizi, kao i na potpori – otkrio nam je Ivica Nežmahen.
Istaknuo je i kako će, ukoliko bude nužno, ponovno zamoliti ljude da se uključe u humanitarnu akciju, vezano uz nabavu lijekova, zavoja za previjanje i svega ostaloga što će biti potrebno nakon transplantacije.
– Ovim putem želio bih se zahvaliti cijelom transplantacijskom timu na odlično odrađenom poslu, kao i nepoznatom donoru srca te veliko, veliko hvala njegovoj obitelji i sućut zbog gubitka voljene osobe. Također želim zahvaliti svima koji su u ovih posljednjih osam mjeseci nesebično žrtvovali svoje vrijeme dolazeći u posjet Izidoru u bolnicu te mu na taj način davali do znanja kako nije sam u svojoj bolesti i patnji, i koji su ga na taj način održavali da ne klone duhom i da psihički ne propadne – rekao je Ivica Nežmahen.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba