CILJ JE PRIBLIŽITI UMJETNOST I KULTURU DJECI I MLADIMA U PODRUČJIMA S OGRANIČENOM DOSTUPNOSTI TAKVIH SADRŽAJA

Prijavite škole i vrtiće za program “Ruksak (pun) kulture”

Objavljeno: 21.06.2017. Jelena Jazbec

Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja sklopili su Sporazum o suradnji u provedbi programa “Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za razdoblje 2015.- 2020. godine”. Zajednički je to pothvat obrazovnog i kulturnog sektora na nacionalnoj i lokalnoj razini, a da su pritom uključene sve županije i općine. Provedbom programa omogućava se usvajanje i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima.

Kreativno obrazovanje

Korisnici Programa su djeca od tri godine i učenici od šest do 18 godina. Podupiru se programi koji omogućuju dostupnost i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima te razvijanje njihovog kreativnog obrazovanja, senzibiliziraju djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture te omogućuju djeci i mladima pristup svim vrstama umjetnosti i kulture. Program omogućava djeci i mladima upoznavanje s umjetničkim i kulturnim djelima, odnosno izričajem visoke kvalitete i profesionalnih standarda, pokrivajući široko područje: izvedbene umjetnosti, vizualnu umjetnost, filmsku umjetnost, književnost, kulturnu baštinu te sve inovativne kulturne prakse.
Dakle, ciljevi Programa su, između ostaloga, omogućiti djeci i mladima u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, sudjelovanje u kulturnim programima koje vode profesionalci, nadalje, omogućiti pristup širokom području kulturnog izraza, odnosno mogućnost razvoja i razumijevanja kulture u svim njezinim oblicima te pomoći vrtićima i školama da se sami uključe u različite oblike kulturnih programa.

Do 15. srpnja

Projekt će trajati šest godina, a godišnje će za “Ruksak (pun) kulture” biti izdvojeno pola milijuna kuna. Zainteresirani vrtići i škole ispunjene prijavne obrasce za iskazivanje interesa trebaju poslati na adresu [email protected], najkasnije do 15. srpnja 2017.
Odluku o izboru vrtića i osnovnih i srednjih škola, u kojima će se provesti navedeni programi i/ili radionice za “Ruksak (pun) kulture”, donijet će Ministarstvo kulture. Sve dodatne informacije dostupne su na stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba