PROJEKT “LOKALNI VOLONTERSKI CENTAR ORKAS”

Na interaktivnim radionicama sudjelovalo 80 učenika iz četiriju zagorskih škola

Objavljeno: 21.06.2017. zagorjeinternational

Udruga mladih Feniks je u sklopu projekta “Lokalni volonterski centar Orkas”, koji provodi u partnerstvu s Gradom Oroslavjem, Gradom Donja Stubica, Općinom Stubičke Toplice, Osnovnom školom Oroslavje, Srednjom školom Oroslavje i Centrom za socijalnu skrb Donja Stubica, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održala ukupno četiri radionice s temom “Biti volonter”.
Prva radionica održana je u veljači, za učenike Osnovne škole Oroslavje, druga za vrijeme proljetnih praznika u Osnovnoj školi Stubičke Toplice, a treća i četvrta za vrijeme ljetnih praznika u Osnovnoj školi Donja Stubica i Srednjoj školi Oroslavje.

Teorija i praksa

Na interaktivnim radionicama sudjelovalo je 80 učenika, po 20 iz svake škole, a upoznati su s osnovnim pojmovima vezanim za volonterstvo, pravima i obvezama volontera i organizatora volontiranja, kako mogu volontirati djeca mlađa od 15 godina i maloljetnici te potvrdama o volontiranju i volonterskim knjižicama. Učenici su također mogli iz prve ruke doznati o iskustvima jedne volonterke. Predstavila im se Ilona Kovačević, učenica Srednje škole Oroslavje, koja aktivno volontira u Lokalnom volonterskom centru “Orkas” te je članica Volonterskog kluba Srednje škole Oroslavje.
Nakon završetka teorijskog dijela, učenici su imali priliku primijeniti naučeno u praksi te sudjelovati u volonterskoj akciji. Tako su učenici Osnovne škole Oroslavje u suradnji s Maticom umirovljenika grada Oroslavja igrali društvene igre i družili se s umirovljenicima, u Osnovnoj školi Stubičke Toplice posađeno je povrće u školskom vrtu, dok su učenici Osnovne škole Donja Stubica i Srednje škole Oroslavje uredili dječja igrališta u Parku Maksimilijana Vrhovca i Parku Vranyczany.

Prirodni resurs

Cilj radionica “Biti volonter” bio je senzibiliziranje učenika za volontiranje. Volonterstvo je jedan od prirodnih ljudskih resursa koji oduvijek postoji u različitim formalnim i neformalnim oblicima te predstavlja osnovu koja omogućuje građanima aktivno sudjelovanje u društvenim procesima. Uključivanjem djece u volonterske aktivnosti nastoji se kod njih razvijati ideja i vrijednost volonterskog rada, s obzirom na to da volontiranje predstavlja način da djeca postanu produktivni i aktivni članovi zajednice u kojoj odrastaju, jačaju svoje razumijevanje za društvene probleme i razvijaju socijalne vještine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba