IGRAMA DJECE IZ ZAGORSKIH DJEČJIH VRTIĆA, U KRAPINI SVEČANO OTVORENE 16. AQUAE VIVAE SPORTSKE IGRE UČENIKA

Hvalevrijedna inicijativa koje će i ove godine na sportskim terenima diljem Zagorja okupiti gotovo tisuću mladih sportaša

Objavljeno: 20.06.2017. Jelena Jazbec

Već tradicionalno, igrama mališana zagorskih dječjih vrtića u sportskoj dvorani krapinske Srednje škole, svečano su otvorene 16. po redu Sportske igre učenika, koje se održavaju pod motom “Rekreacijom do zdravlja i protiv droge”. U Krapini se okupilo 90-ak djece iz Krapine, Bedekovčine, Zlatar Bistrice, Konjščine i Zaboka, a glavni tajnik Društva Sportskih igara učenika Radovan Cesarec objasnio nam je zašto na otvorenju uvijek sudjeluju mališani iz dječjih vrtića, iako su sportske igre namijenjene osnovnoškolcima i srednjoškolcima.
– Želimo čim prije djecu uključiti u neke aktivnosti, no u sklopu otvorenje Sportskih igara nema natjecanja, to su sve igraonice. Naime, Društvo sportskih igara učenika vode kineziolozi i znamo da u toj dobi nije dobro da se djeca natječu, nego je bolje omogućiti im da kroz igru steknu naviku bavljenja sportom – rekao nam je Cesarec.

“Zagorski vogenj”

Na Sportske igre ove se godine prijavilo 900-tinjak učenika, koji će se natjecati u malom nogometu, rukometu, tenisu, stolnom tenisu, šahu, uličnoj košarci, badmintonu, odbojci na pijesku i na parketu, crossu, biciklizmu, a uvedena je i nova disciplina, “Zagorski vogenj”.
– Radi se o igri koja je slična graničaru, no razlikuje se po tome što djeca bacaju loptu kao u rukometu, što znači, jednom rukom, i hvataju je kao u rukometu. To je zapravo oblik predigre za rukomet. Naime, graničar je prema mišljenju nas kineziologa vrlo štetan, jer najbolji igraju, a najlošiji ispadaju, dok u ovoj igri svi igraju cijelo vrijeme i nitko ne ispada, te usput uče pravilne pokrete za rukomet – otkriva Cesarec.
“Zagorski vogenj” ujedno je jedina disciplina u kojoj se mogu natjecati djeca od 1. do 4. razreda.
Sportske igre odvijat će se u četiri centra – Krapini, Pregradi, Mariji Bistrici i Zaboku. Trodnevna završnica je u Krapinskim Toplicama, gdje se okupljaju pobjednici svih disciplina iz svih četiriju centara, dnevno oko 400 – 500 djece. Zahvaljujući Presečki Grupi, osiguran im je besplatan prijevoz, a Aquae Vivae osiguravaju besplatno kupanje, kao nagradu za pobjedu na natjecanju. Djeca su podijeljena u četiri kategorije: 2005. godište i mlađi, 2004. godište i mlađi, 2001. godište i mlađi i 1998. godište i mlađi. Naravno, svaka ta kategorija ima i mušku i žensku konkurenciju.
– To nije projekt u kojem je samo važan rezultat, puno je važnije druženje, zajedništvo, pozitivan utjecaj jednih na druge, stjecanje novih prijateljstava. Također, mnoga djeca u današnje vrijeme nemaju mogućnost otići na more ili na bazene, a ovako dobivaju besplatan prijevoz i kupanje – ističe Cesarec.

Podjela medalja

Pokrovitelji manifestacije su Krapinsko – zagorska županija, gradovi Krapina i Pregrada te općine Đurmanec, Marija Bistrica, Radoboj i Tuhelj.
Sportske igre učenika otvorili su zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek i zamjenik krapinskog gradonačelnika Drago Kozina.
– Krapinsko – zagorska županija već dugi niz godina financijski i logistički podržava ove Sportske igre, te promovira važnost bavljenja sportom djece naše županije. Županija i za rad Školskog sportskog saveza izdvaja nešto manje od 200 tisuća kuna godišnje, te, naravno, podupire i ovu, kao i ostale sportske manifestacije. Jako je važno da naša djeca počnu svoje ljetne praznike na sportskim terenima i sportskim aktivnostima – rekla je Jasna Petek.
Drago Kozina istaknuo je kako Grad Krapina također podupire ovakve manifestacije.
– Cilj je da djeca tijekom praznika što manje vremena provedu uz računala, već da se nastave družiti, natjecati. Nositelj svega je Društvo Sportskih igara učenika i mislim da moramo zahvaliti svima koji su u to uključeni. U to je uloženo puno truda i rada, a najveća je nagrada organizatorima to što na sportske terene uspiju privući tisuću mladih – rekao je.
Nakon službenog otvorenja i nastupa plesača iz Športskog plesnog kluba Habanera Krapina, održane su sportske igre za djecu, koja su se najviše razveselila podjeli medalja na samom kraju. Naime, s ovog su natjecanja svi kući otišli kao pobjednici.
– Bilo mi je super, a najviše mi se svidjela zadnja igra, u kojoj su nam naše tete podijelile medalje. Najteže mi je bilo natjecanje u oblačenju majica. Volim sport, treniram nogomet u NK Rudaru, ali mi je najdraži sport badminton. I da, volio bih biti sportaš kad narastem – rekao nam je šestogodišnji Marko Ferdelja iz Dubrave Zabočke.



RADOVAN CESAREC, TAJNIK DRUŠTVA SPORTSKIH IGARA UČENIKA:

Opstajemo zahvaljujući našim vrijednim donatorima

– Opstajemo već 16. godinu zaredom zahvaljujući našim vrijednim donatorima, gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima, mojim prijateljima koji nas uvijek podupiru i omogućuju održavanje Sportskih igara. Važno je spomenuti i ljude koji su najzaslužniji za organizaciju, a to su: iz Gornje Stubice Mislav Crnković i Željko Fort; iz Krapine Dražen Vinski, Nenad Sikirica, Marko Golub, Franjo Rozijan i Irena Popović; iz Pregrade Rudolf Hustić, Igor Hustić i Jasna Vnuk; iz Zaboka Mislav Crnković, Danijel Pevec i Valter Siladi, te iz Marije Bistrice Hrvoje Špiljak i Sandra Belinić – ističe Radovan Cesarec, tajnik Društva Sportskih igara učenika.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba