Projekt CroSkills – unaprjeđenje vještina hrvatskih građevinskih radnika za energetski učinkovitu gradnju

Srednja škola Bedekovčina jedan od 12 trening centara u Hrvatskoj, u kojem su predstavljena dva zanimanja: tesar i soboslikar/ličilac

Objavljeno: 14.06.2017. Alen Brodar
U sklopu projekta CroSkills, u Srednjoj školi Bedekovčina su održana predavanja i natjecanja u građevinskim vještinama u energetsku učinkovitoj gradnji.
Projekt CroSkills razvija programe izobrazbe s ciljem unaprjeđenja vještina hrvatskih građevinskih radnika za rad, po načelu energetski učinkovite gradnje, a dio je europske inicijative BUILD UP Skills. Bedekovčanska Srednja škola jedan je od 12 trening centara u Hrvatskoj, u kojima ukupno djeluje više od 110 trenera educiranih za prenošenje znanja definiranih programom Croskills. Projektom je obuhvaćeno šest zanimanja: fasader, tesar, zidar, soboslikar/ličilac, krovopokrivač,  a u Bedekovčini su predstavljena dva: tesar i soboslikar/ličilac.

Natjecateljski dio

Predavanja su održali Ivana Banjad Pečur s Građevinskog fakulteta iz Zagreba, koja je govorila  o samom projektu Croskills, Marko Vlainić iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske o uporabi građevinskog otpada te drugi stručnjaci iz područja energetski učinkovite ugradnje. U drugom dijelu programa održan je natjecateljski dio u kojem su četiri tima sastavljena od učenika, njihovih mentora i domaćih obrtnika pokazala svoje graditeljske vještine.
– Željeli smo ne samo da naši učenici dobiju najbolja znanja i vještine u području gradnje što smo na državnom natjecanju svojim  rezultatima i pokazali, već želimo razviti i svijest o potrebi i važnosti cjeloživotnog učenja i osposobljavanja bez obzira o kojem se zanimanju radi – istaknula je ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj.
Zamjenica župana Jasna Petek čestitala je svima uključenima u projekt CroSkills te pohvalila Srednju školu Bedekovčina na kontinuiranom ulaganju u podizanje kvalitete svojih odgojno – obrazovnih programa te promicanju važnosti građevinskih zanimanja u široj zajednici.

Stručna edukacija

– Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina provodi energetsku učinkovitost u svojim osnovnim i srednjim školama te mi je posebno drago da se SŠ Bedekovčina i na ovaj način uključila u promoviranje znanja i vještina u energetski učinkovitoj gradnji te educiranje stručnih ljudi koji rade na tom području – rekla je zamjenica župana Petek.
Promociji graditeljske vještine u energetski učinkovitoj gradnji u sklopu projekta CroSkills prisustvovali su i načelnik Bedekovčine Darko Ban, ravnatelj OŠ Bedekovčina Ivan Paradi, predsjednik Udruženja obrtnika Općine Bedekovčina Stjepan Kotarski, predstavnici Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Krapina. Inače, više o projektu CroSkills može se saznati na ovom linku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba