Oroslavski roditelji s dvoje djece u vrtiću ogorčeni postupcima svog gradonačelnika:

Tuđa pogodovao privatnom vrtiću, za kojeg se iz proračuna plaćalo 240 kuna više nego za onaj gradski

Objavljeno: 02.06.2017. mladenmandic

Nezadovoljni roditelji mališana, njih ukupno 14, koji imaju drugo dijete u oroslavskom Gradskom dječjem vrtiću “Cvrkutić” u Oroslavju, okupili su se u Društvenom domu u Mokricama, jer se smatraju diskriminiranim u plaćanju vrtića za drugo dijete u odnosu na privatni oroslavski vrtić “Šlapica”. Naime, Grad je privatnom vrtiću “Šlapica”, roditeljima za smještaj drugog djeteta sufinancirao puno veći iznos, a to je zapazila jedna majka koja je svoje dijete iz privatnog vrtića preselila u onaj gradski. Predsjednik Upravnog vijeća Gradskog vrtića “Cvrkutić” Petar Krsnik rekao nam je kako su roditelji koji su imali dvoje djece u Gradskom dječjem vrtiću “Cvrkutić” plaćali 240 kuna veću naknadu, nego oni u privatnom vrtiću “Šlapica”.

Diskriminacija roditelja

– Od ukupno 1600 kuna kolika je ekonomska cijena vrtića, a za prvo dijete plaća se polovica cijene, roditelji drugog djeteta u Gradskom vrtiću “Cvrkutić” morali su plaćati 640 kuna, dok su roditelji u privatnom vrtiću “Šlapica” istovremeno plaćali 400 kuna. Ovime su roditelji u Gradskom vrtiću bili direktno diskriminirani, te u nepovoljnijem položaju, naspram roditelja čija su djeca pohađala privatni vrtić – rekao nam je Krsnik.
Roditelji kažu kako im je gradonačelnik Ivan Tuđa, koji je također bio nazočan na sastanku u Mokricama, osobno potvrdio da je pogreška učinjena od strane Grada Oroslavja, te se obvezao da će se sukladno zaključku Županijske skupštine iz 2014. godine, roditeljima isplatiti razlika iznosa za koji su oštećeni. Dodali su kako se praksa favoriziranja privatnog Dječjeg vrtića “Šlapica” i to očito s namjerom, provodila još od 2011. godine te traže da se izvrši revizija isplata prema svim vrtićima koje je grad Oroslavje od 2011. godine sufinancirao.

“Razliku ćemo isplatiti”

No, gradonačelnik Tuđa demantira da se radi o tako dugom periodu.
– Istina je kako su roditelji bili zakinuti i to greškom naše administracije, ali ne od 2011. godine, nego od 1. rujna 2015. godine. Nama su vrtići slali naloge za plaćanje i mi smo račune plaćali, a da se nije provjeravalo koliko kojem vrtiću ide. Svim roditeljima, kojima se ujedno ispričavam, do sada je isplaćena polovica iznosa tj. oko 20 tisuća kuna, dok će se druga polovica isplatiti za nekoliko tjedana – rekao nam je oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa.



OGORČENI RODITELJI:

Zlouporabio je položaj i ovlasti

Nakon svega, roditelji se pitaju je li gradonačelnik Tuđa svjestan da odluku u kojoj se favorizira privatni vrtić, nauštrb Gradskog vrtića, nije mogao samostalno donijeti, već je istu moglo donijeti jedino i isključivo Gradsko vijeće grada Oroslavja te je pismena odluka Gradskog vijeća trebala biti upućena svim ustanovama u kojima se financira smještaj roditelja. Naime, iznos ukupnog godišnjeg sufinanciranja premašuje iznos do kojeg gradonačelnik smije samostalno odlučivati.
– Gradonačelnik je grubo prekršio više zakonskih odredbi i u ovom slučaju možemo s pravom sumnjati kako je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti – rekao nam je jedan od zakinutih roditelja. (mlm)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba