Projekt “Naš zagorski dišeči vrt”

U Krušljevu Selu svečano otvoren tradicijski zagorski vrt kojeg će uređivati mališani

Objavljeno: 01.06.2017. mladenmandic

U dvorištu kod Područne škole u Krušljevu Selu, održano je svečano otvorenje tradicijskog zagorskog vrta, u sklopu građanske akcije “Naš zagorski dišeči vrt”. Na samom početku, prezentiran je tijek provedbe aktivnosti kroz razdoblje od tri mjeseca te rezultati građanske akcije. Udruga mladih Feniks, u partnerstvu s Osnovnom školom Oroslavje, od 1. ožujka provodi građansku akciju kojom se želi riješiti problem sjedilačkog načina provođenja slobodnog vremena kod djece i obogatiti izvannastavne aktivnosti, stvaranjem tradicijskog zagorskog vrta i učionice na otvorenom u Područnoj školi Krušljevo Selo.

Postavljen plastenik

Glavna aktivnost projekta kroz provedbeno razdoblje od tri mjeseca bilo je stavljanje u uporabu 400 četvornih metara neiskorištenog školskog zemljišta, na kojem je kroz ožujak i travanj postavljen plastenik, izrađeno deset podignutih gredica, posađeno je čak 50 vrsta sadnica cvijeća, voćaka i povrća, a površina vrta ograđena je tradicijskim zagorskim plotom od lijeske. U svibnju se izradilo i postavilo kompostište te dva seta drvenih klupa i stolova, kako bi učenici dobili mogućnost održavanja nastave na otvorenom. Uz uključivanje u aktivnosti vezane uz školski vrt, djeca su imala priliku sudjelovati na šest edukativnih i interaktivnih radionica – “Zdrava prehrana”, “Ptice oko nas”, “Mali vrtlari – posadi i promatraj”, “Svako dijete jedan cvijet”, “Očuvanje tradicije – plot od šiblja i pruća” te “Mala škola kompostiranja”. Kroz radionice, željeli su potaknuti učenike da izgrade odgovoran odnos prema sebi i svom zdravlju kroz učenje o zdravoj prehrani i prirodi te da razviju svijest o ekologiji. Cilj provedbe ove građanske akcije odnosio se na edukaciju i osvještavanje pojedinaca, učenika, učitelja, roditelja i građana, da svojim aktivnostima, utjecajem na okolinu, vlastitim izborima i ponašanjem mogu promijeniti stanje okoliša te očuvati, njegovati i uvećati tradicijske, kulturne i prirodne vrijednosti svojeg kraja.

Dodjela zahvalnica

Nakon predstavljenih rezultata, uslijedila je dodjela zahvalnica donatorima i sponzorima te učenicima Područne škole Krušljevo Selo i njihovim učiteljicama. Sve prisutne pozdravili su i prigodnim riječima im se obratili gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa te ravnateljica oroslavske Osnovne škole Sanja Šakoronja. Nakon završetka formalnog dijela, uslijedile su igre i zajedničko druženje.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba