U bivšoj vojarni u Stubičkoj Slatini održane dvije pokazne vježbe s atraktivnim scenarijem:

Antiterorističke jedinice MUP-a i krijumčari u oružanom sukobu, a u skladištu zapaljivih i eksplozivnih kemikalija buknuo požar

Objavljeno: 24.05.2017. mladenmandic

U sklopu desete trodnevne Međunarodne konferencije “Dani kriznog upravljanja”, koja se ove godine održava u Tuheljskim Toplicama, u bivšoj vojarni u Stubičkoj Slatini, danas su održane dvije pokazne vježbe i to vježba obrane od prijetnje terorizmom i vježba od radiološkog, kemijsko – biološkog i nuklearnog napada. U vježbi su sudjelovali specijalci MUP-a Antiterorističke jedinice Lučko, vatrogasci s dva navalna vozila i logističkim vozilom, hitna pomoć, DUZS-ov vatrogasni odjel i NBKO odjel civilne zaštite, te studenti Veleučilišta iz Velike Gorice koji su na studiju Upravljanje u kriznim uvjetima, dok se za specijalne efekte pobrinula Pirotehnika Mirnovec.

Višenamjensko vozilo DUZS-a

U scenariju prve vježbe, zahvaljujući suradnji obavještajnih službi Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, došlo je do oružanog sukoba između antiterorističke jedinice hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova i krijumčara, koji su se zabarikadirali u praznoj kući. Nakon što je otkrivena jaka kontaminacija okoliša radioaktivnim i kemijskim tvarima, vatrogasni odjel Državne uprave za zaštitu i spašavanje obara radioaktivni i kemijski oblak i gasi požar. Tijekom akcije, automobil je eksplodirao, antiteroristička jedinica MUP-a evakuira lokalno stanovništva, pruža prvu pomoć i nastavlja s dekontaminacijom cijelog područja. U drugoj vježbi, uslijed olujnog nevremena, došlo je do požara u skladištu zapaljivih i eksplozivnih kemikalija u jednoj kemijskoj industriji. Požar se vrlo brzo proširio i na ostala skladišta sirovina te na proizvodni pogon. Sumnja se da su u proizvodnom pogonu ostali pogonski inženjeri i tehničari. Vatrogasci prvo nisu mogli prići mjestu požara, pa su u pomoć pozvali daljinski upravljivo višenamjensko vozilo DUSZ-a koje je uklonilo prepreke te je snimkom s kamere potražilo preživjele, nakon čega se krenulo s njihovom evakuacijom. Kada je intenzitet vatre smanjen na razinu mogućnosti intervencije, u zonu ugroze upućene su i vatrogasne ekipe.

Najvažnija nacionalna sigurnost

Inače, konferencija u Tuheljskim Toplicama bavit će se suvremenim ugrozama sigurnosti, sigurnosti lokalnih zajednica i kriznim upravljanjem, sustavima, uređajima, sredstvima i opremom za upravljanje u kriznim situacijama. Iz Veleučilišta Velika Gorica istaknuli su kako je nacionalna sigurnost jedna od temeljnih kategorija sigurnosti. S obzirom na to da su nacionalna sigurnost, gospodarska stabilnost i razvoj gospodarstva najvažniji nacionalni interesi, nužno je vanjske i unutarnje prijetnje nadzirati i držati pod kontrolom, jer nedavni događaji u Hrvatskoj pokazuju da i velike kompanije mogu destabilizirati stanje sigurnosti. Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, rekao je kako je Grad Zagreb spreman u svakom trenutku angažirati 700-tinjak vrhunski obučenih ljudi za postupanje u slučaju kriznih situacija. Nakon vježbe prisutni su mogli razgledati i suvremenu opremu koja se koristila tijekom vježbe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba