U organizaciji Ogranka Matice Hrvatske u Mariji Bistrici

Otkrivena spomen-ploča bistričkom župniku, prevoditelju i književniku Ivanu Krizmaniću

Objavljeno: 22.05.2017. mladenmandic

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici, u suradnji sa Svetištem Majke Božje Bistričke i Općinskom knjižnicom i čitaonicom, nastavio je s obilježavanjem 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske i 250. obljetnice rođenja Ivana Krizmanića. U subotu je otkrivena spomen-ploča Ivanu Krizmaniću, bistričkom župniku, prevoditelju i književniku, oko kojeg su se 30-ih i 40-ih godina 19. stoljeća, okupljali prvaci hrvatskog narodnog preporoda, te se razvijala ideja o osnivanju Matice hrvatske. Ploču su simbolično otkrili predsjednica ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici Snježana Husinec i član Glavnog odbora Matice hrvatske akademik Josip Bratulić, koji je prije samog otkrivanja ove spomen-ploče koja se nalazi na zidu župnog dvora Svetišta MBB, istaknuo veliki značaj ovog događanja.

Otvorena izložba

Ploču je blagoslovio rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević. Nakon toga, u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica otvorena je izložba ”Marija Bistrica u doba Ivana Krizmanića i hrvatskog narodnog preporoda”, na kojoj su izložene crkvene umjetnine iz Riznice Svetišta Majke Božje Bistričke i Riznice zagrebačke katedrale. Javnost je po prvi puta imala prilike saznati nove povijesne spoznaje vezane uz Ivana Krizmanića, Mariju Bistricu i hrvatski narodni preporod. Svečanosti su prisustvovali i bivša predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki i općinski načelnik Josip Milički.

Prigodni program

U prigodnom programu nastupili su Zbor Osnovne glazbene škole Marija Bistrica, Klapa Bistrica i Limena glazba KUD-a “Lovro Ježek” Marija Bistrica. Izložba ostaje otvorena do 18. lipnja. Obilježavanje će se nastaviti polaganjem cvijeća na grob Ivana Krizmanića, na zagrebačkom Mirogoju, na njegov rođendan 2. lipnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba