POSLJEDNJI INTERVJU PRED IZBORE: Dragutin Ranogajec, nestranački kanditat uz podršku HDZ-a i partnera za krapinsko – zagorskog župana

“Zagorje mora, može i zaslužuje bolje – želim ga uz bok regijama kao što je Istra”

Objavljeno: 19.05.2017. zagorjeinternational

Ime Dragutina Ranogajca, poznato je diljem Hrvatskog zagorja, kao ustrajnog borca prije svega za bolji život obrtnika, a time i svih žitelja ovog prelijepog kraja. Konačno, sve što zna i sve što ima, njegovo je djelo, jer se u životu trnovito uspinjao uznemirenim vodama obrtništva i gospodarstva Hrvatske. Da zna, da može, da uspijeva, dokazuju i dva mandata na mjestu predsjednika Hrvatske obrtničke komore. A sada bi sva iskustva i sva znanja, sve ideje, želio podijeliti sa sugrađanima u Krapinsko – zagorskoj županiji, gdje se natječe za župana kao nestranački kandidat, ali uz veliku podršku HDZ-a i koalicijskih partnera HSS-a, ZDS-a i HSP-a dr. Ante Starčević.

Kako je došlo do toga da pokažete želju da postanete župan u kraju odakle i potičete?

Zagorje mora, može i zaslužuje bolje, zato sam zajedno sa svojim timom i krenuo sa sloganom “Za Zagorje bez propuštenih prilika”. Jer, mnogo ih je propušteno u proteklih 16 godina i nisam nikako zadovoljan rezultatima aktualne županijske vlasti. Želim sa žiteljima ovog kraja, prepunog svih mogućih resursa, učiniti da Zagorje bude puno bolje i uspješnije. Uvjeren sam da sa svojim iskustvom i znanjem, uz suradnike, mogu brzo promijeniti njihovu bajku i našu zagorsku stvarnost.

Čime ste to sve nezadovoljni, kada je riječ o lošem vođenju županije?

Želio bih da se uspoređujemo s najboljima, a ne da zaostajemo čak 40 posto BDP-a za nacionalnim prosjekom, da smo županija koja je na 16. mjestu po razvijenosti hrvatskih županija, skoro na samom začelju. Da prekinemo s lažnim populizmom, s nerealnim obećanjima i stvaranjem privida kako smo najbolji. U čemu smo mi to najbolji? Eto, Međimurje na primjer, koje je i teritorijalno manja županija, povuklo je za deset godina 580 milijuna kuna za 96 projekata, a mi tek 230 milijuna za njih 36. Želim mijenjati takvo stanje, hoću da stanemo uz bok regijama kao što je Istra. Imamo prirodni potencijal, imamo i vrijedne ljude koji znaju kako će to najbolje odraditi. I u čemu je onda problem, nego u županijskoj vlasti?

Kada biste te zamjerke ukratko konkretizirali, kako bi one izgledale?

To su na prvom mjestu neravnomjeran razvoj županije, njezina infrastrukturna nepovezanost i zapostavljena poljoprivreda. Nisu korišteni EU fondovi, zdravstveni je sustav potkapacitiran, obrazovna struktura stanovništva je neopravdano loša. Imamo sjajne turističke potencijale, a oni su neiskorišteni. Posve je zapostavljena digitalizacija županije i nedovoljna je širokopojasna informatička infrastruktura. I onaj uvijek veliki problem – demografski pad. Godišnje ova županija gubi 1500 stanovnika, jednu cijelu općinu.

Kako je došlo do toga da ne ostanete sami kao nestranački, već da ste dobili i širu potporu stranaka na čelu s HDZ-om?

Da bi se ostvarili veliki i bolji rezultati, moramo se odmah prestati dijeliti i biti jedinstveni. Žarko Tušek, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije i ja živimo u istom gradu, u Krapini, dugo se znamo, “sudarali” smo se na mnogim poslovima i aktivnostima, znamo koji su problemi, u mnogim stvarima imamo iste stavove. Ključna je tu bila i potpora premijera Andreja Plenkovića, kojeg iznimno poštujem i cijenim te osobno poznajem još iz vremena priprema za ulazak u EU, kada smo zajedno radili na nekim projektima. Podrška gospodina Plenkovića, pa i cijele Vlade je također jamstvo da ćemo sigurno ostvariti ciljeve koje smo si zadali, a ja potvrđujem da će sve što napravimo biti jasno vidljivo, ali i mjerljivo.

Jedan od vrlo važnih dijelova vašeg programa je – zaposliti Zagorje. Kako to mislite ostvariti?

Prije svega, potrebno je stvoriti pozitivnu investicijsku klimu, podići konkurentnost i efikasnost te što prije pokrenuti razvoj poslovne infrastrukture s pomoći u osnivanju modernih poduzetničkih zona. Moramo definirati koje su to poželjne industrije i poduzetništvo te privući investitore koji imaju perspektivu razvoja i koji mogu stvoriti novu dodanu vrijednost. A tu je i obvezni EU tim, koji će biti zadužen za povlačenje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova.

Hrvatsko zagorje nekada nije imalo teškoća s demografskom obnovom, nije bilo kuće u kojoj nije bilo i po nekoliko djece. Koja je vaša formula za rješenje tog gorućeg i hrvatskog problema?

Demografska obnova, briga o obitelji i mladima, obrazovanje i otvaranje novih radnih mjesta kako bi mladi ostajali u našoj županiji, bit će naš prioritet. Imamo za to konkretne prijedloge i rješenja, pa ćemo tako omogućiti da županija za svako treće i sljedeće dijete u obitelji izdvaja 10 tisuća kuna, da osiguramo besplatne udžbenike i besplatan školski obrok za svu djecu. A vodit ćemo i brigu da svaki student deficitarnih zanimanja s našeg područja, koji se želi nakon obrazovanja vratiti u županiju, dobije mjesečnu stipendiju u visini 1500 kuna. Vodit ćemo računa da mlade na vrijeme usmjeravamo prema deficitarnim zanimanjima, poticat ćemo razvoj sportskih centara izvrsnosti, osigurati projekt “kreativno školovanje” i osigurati infrastrukture za sportske sadržaje. Sramotno je da uz toliku količinu mladih sportskih talenata mi još uvijek nemamo izgrađen niti jedan olimpijski bazen ili igralište s umjetnom travom. Tim i drugim akcijama zadržat ćemo mlade, pružiti im mogućnost da osnuju obitelj i lijepo žive u svom kraju.

Još je tu mnogo ideja, mnogo projekata u programu, koje biste željeli ostvariti. Što zapravo možete poručiti svojim Zagorcima, glasačima od kojih očekujete podršku za ono što ste u programu najavili?

Moram reći da sam obišao veliki dio županije i svugdje stanovnike pitao što nije dobro i što žele da promijenimo da im bude bolje i tako sam sa suradnicima uobličavao plan rada. Ako me izaberu, bit će tako i dalje, stalno u komunikaciji s ljudima. Želim da svim žiteljima budemo na usluzi. Dolazim sa svojim timom služiti, a ne upravljati. Želim osigurati dostojanstven i kvalitetan život svakom stanovniku Hrvatskog zagorja. Ako postoji projekt Slavonija, vjerujte mi, ja ću se izboriti za projekt Hrvatsko zagorje. Želim da naša djeca imaju što bolju budućnost u svom kraju, u svom Hrvatskom zagorju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba