Novim zakonom o zaštiti životinja bit će zabranjeno usmrćivanja napuštenih životinja

U svakoj županiji morat će se osnovati “no kill skloništa”, za što će i KZŽ morati osigurati 549 tisuća kuna

Objavljeno: 18.05.2017. mladenmandic

Ministarstvo poljoprivrede je poslije višemjesečnog rada predložilo novi Zakon o zaštiti životinja. Nakon provedene široke javne rasprave, Ministarstvo poljoprivrede dobro je razmotrilo sve pristigle primjedbe i komentare s e-savjetovanja te uvažilo veliki dio njih. Najveća novost u odnosu na postojeće zakonodavstvo je zabrana usmrćivanja napuštenih životinja te osnivanje “no kill” skloništa u svakoj županiji. Prijedlogom zakona o zaštiti životinja, povećava se razina dobrobiti životinja kada je riječ o njihovom posjedovanju i korištenju.
Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, Novim zakonom propisuje se zabrana neodgovarajućih postupanja prema životinjama, primjerice, bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima i sl., zaštita kućnih ljubimaca tijekom njihovog uzgoja, držanja, prometa i prodaje te kontrola razmnožavanja kućnih ljubimaca na području na kojem se utvrdi veliki broj napuštenih pasa.

Najmanje 50 mjesta

U cilju učinkovitijeg rješavanja problematike napuštenih i izgubljenih životinja, skrbi za životinje i razvijanja svijesti o odgovornom posjedovanju kućnih ljubimaca, jedinice lokalne samouprave moraju osnovati koordinacijske radne skupine. Na području svake jedinice područne, odnosno, regionalne samouprave, mora biti osnovano jedno sklonište za životinje kapaciteta najmanje 50 mjesta, a jedinice lokalne samouprave financiraju osnivanje i rad skloništa. Životinje u skloništu ostaju do udomljenja, odnosno, zabranjuje se usmrćivanje napuštenih životinja. Inspekcijski nadzor zakona provodit će veterinarski, odnosno, poljoprivredni inspektori Ministarstva poljoprivrede te komunalni redari. Za provedbu zakona, Županije u svojim proračunima moraju osigurati novac za pružanje pomoći ozlijeđenim životinjama i rad skloništa za životinje – za hranu, cijepljenje, liječenje i to na godišnjoj razini po skloništu u visini od 549 tisuća kuna za svako od 21 skloništa u Hrvatskoj.

Važna je edukacija

Ministar Tolušić u vezi donošenja novog zakona je izjavio.
– Ja sam za “no kill” skloništa jer usmrćivanje životinja ne rješava problem napuštenih životinja, a to je nehuman, neučinkovit i u konačnici preskup postupak. Životinje u skloništima treba mikročipirati, cijepiti, sterilizirati i udomiti. Iskustva udruga koje vode skloništa životinja, s kojima smo surađivali pripremajući ovaj zakon, pokazalo je da se velika većina životinja iz skloništa udomi, ali ključno je educirati ljude i spriječiti napuštanje životinja – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba