Ministar branitelja Tomo Medved svečano uručio financijske potpore i ključeve stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata

U Krapini dodijeljena četiri stana, dva kredita i jedna potpora – na listi prvenstva stambeno zbrinjavanje čeka još više od 11.000 branitelja

Objavljeno: 17.05.2017. Alen Brodar

 

Ministar branitelja Tomo Medved stigao je danas u Krapinu, kako bi svečano uručio rješenja o kreditima, financijskim potporama za stambeno zbrinjavanje te ključeve stanova hrvatskim braniteljima, ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata. Prije same svečane primopredaje u uredu gradonačelnika, s državnom tajnicom Nevenkom Benić, domaćinom, gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem i njegovim zamjenicima Brankom Varjačićem i Dragom Kozinom, predsjednikom HOK-a Dragutinom Ranogajcem te predstavnicima braniteljskih udruga, ministar je kod centralnog križa na krapinskom Gradskom groblju položio vijenac i zapalio svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje.

U četiri mjeseca 350 obitelji

– Želim ovom prigodom zahvaliti svim Zagorcima koji su dali svoj doprinos u obrani i oslobađanju Domovine i na poseban način iskazati poštovanje obiteljima koje su izgubile svoje najmilije. Stambena skrb branitelja jedan je od naših prioriteta. Nažalost, više od 11.000 ljudi je nažalost još uvijek na listi čekanja za stambeno zbrinjavanje. Stoga smo u protekla četiri mjeseca stambeno zbrinuli oko 350 obitelji iz cijele RH. Želim naglasiti da smo od svih ministarstava zatražili da nam na raspolaganje stave stambene jedinice koje dugi niz godina nisu u funkciji, kako bismo ih dodijelili hrvatskim ratnim vojnim invalidima, stradalnicima Domovinskog rata. Vlada RH je prepoznala i podržala program našeg ministarstva, tako da je u proračunu osigurano 200 milijuna kuna više u odnosu na ranije godine, a od toga 50 milijuna kuna za stambeno zbrinjavanje – rekao je ministar Medved i dodijelio ključeve četiri stana, dva stambena kredita i jednu financijsku potporu za izgradnju prve nekretnine, ukupne vrijednosti 309.000 kuna.
Tako je Željko Kereša iz Konjščine dobio stan u Konjščini, Michael Bonda iz Zagreba stan u Bregani, Davor Drakšić iz Zagreba stan u Samoboru, Božidar Juračić iz Domašinca stan u Humu na Sutli, Vlatka Gretić iz Gornje Pušće dobila je kredit za dovršenje kuće, Zdravko Šanjug iz Lepajaca, kredit za poboljšanje uvjeta stanovanja, a Mladen Deščak iz Svete Nedelje dobio je financijsku potporu za kupnju ili izgradnju prve nekretnine.
Ministar je istaknuo da do kraja godine u planu imaju dodijeliti 150 stanova, 240 stambenih kredita u ukupnom iznosu od 33 milijuna kuna, 120 financijskih potpora vrijednih 11 milijuna kuna, sanirati 60 stanova u vrijednosti od šest milijuna kuna te započeti organiziranu stambenu izgradnju u Dubrovniku, kao i završiti izgradnju u Imotskom.
– Imam zamolbu prema još uvijek čekaju na listi prvenstva, da imaju razumijevanja jer poduzimamo sve kako bismo ih što prije moguće stambeno zbrinuli. Također, prioritet nam je i skrb o zdravlju hrvatskih branitelja, a u proteklom razdoblju smo s raznim braniteljskim udrugama radili na tekstu jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata. U tijeku je posljednje usklađivanje i ovih će dana biti sprema za upućivanje u redovnu proceduru u Hrvatski sabor – zaključio je ministar Medved.

Spomen – obilježje u Krapini

Gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je zadovoljstvo što je ministar Medved zajedno državnom tajnicom, Krapinčankom Nevenkom Benić, svečano uručio potpore i ključeve od stanova upravo u Krapini.
– S ministarstvom braniteljima i svim braniteljskim udrugama imamo odličnu suradnju. Osim ove primopredaje, zadovoljstvo mi je istaknuti što Grad Krapina kao partner s Udrugom “Gromovi” radi na projektu postavljanja obilježja za sve poginule Zagorce u Domovinskom ratu. Naime, u Krapini imamo jako puno spomenika nakon 2. Svjetskog rata, no osim Ulice hrvatskih branitelja i križa na Gradskom groblju, nemamo ni jednog obilježja u spomen na branitelje iz Domovinskog rata. Lokacija koja je izabrana je Perivoj Janka Draškovića, ispod Starog grada, koji će se urediti i trebao bi postati mjesto gdje će se moći odati poštovanje svim poginulim braniteljima s našeg područja – rekao je Gregurović, dodajući da je ta lokacija idealna za postavljanje spomen – obilježja, budući da je u blizini upravo Ulica hrvatskih branitelja, a iznad je Stari grad, ponad kojeg se vije veliki hrvatski barjak na 18-metarskom jarbolu.
Inače, nakon svečane primopredaje potpora i ključeva stanova, ministar Medved se sa svojim domaćinima i suradnicima uputio na nogometno igralište u Podgori Krapinskoj, gdje je otvorio Sportske susrete branitelja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba