Odlazi pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije

Papa Franjo prihvatio ostavku mons. Valentina Pozaića

Objavljeno: 14.05.2017. mladenmandic

Sveti Otac Franjo prihvatio je ostavku pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije mons. Valentina Pozaića i to zbog zdravstvenih razloga, objavila je danas Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj. Valentin Pozaić rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, u župi Marija Bistrica, u brojnoj obitelji roditelja Janka i Agate rođene Salar. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Selnici i Bedekovčini, Sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati. Po završetku drugoga razreda, stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko – teološki studij pohađao je na institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Profesor kršćanske etike

Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. godine, a nakon ređenja, studij je nastavio u Rimu, na Papinskom sveučilištu Gregoriana, gdje je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao. Od 1977. do 1979. bio je član uredništva Hrvatskoga programa Radio Vatikana. Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko – teološkom institutu Družbe Isusove. Od 1990. do 1994. predavao je predmet bioetika na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Profesor je kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. U znanstvenom radu osobito se istaknuo na području bioetike pa je osnovao i Centar za bioetiku, a istraživanja je vršio i Washingtonu, Londonu te u Barceloni. Od 1994. do 2000. godine bio je rektor Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu.

Predsjednik Vijeća HBK-a

Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga s područja moralne teologije. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom nadbiskupa zagrebačkog, 2. veljače 2005. godine, a za biskupa je zaređen u Zagrebačkoj katedrali na blagdan sv. Josipa, 19. ožujka 2005. godine. Predsjednik je Vijeća HBK-a za nauk vjere i član Vijeća HBK-a za obitelj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba