USUSRET VAŽNOJ OBLJETNICI

Predsjednik Branko Kučko: Velika nam je želja formiranje seniorske ekipe

Objavljeno: 28.04.2017. Jelena Jazbec

Košarkaški klub Krapina osnovan je krajem 2007. godine, na inicijativu roditelja djece koja su bila uključena u ljetni košarkaški kamp te zaljubljenika u košarku iz Krapine i okolice. Cijelo proteklo desetljeće vodstvo kluba ustrajno radi na popularizaciji košarke, posebice među djecom i mladima, kojima na taj način nastoji osigurati jedan alternativni oblik provođenja slobodnog vremena.
Za prvog predsjednika kluba bio je izabran nekadašnji igrač KK Zabok Zoran Strehovec iz Krapine, a danas tu funkciju obavlja Branko Kučko. U proteklih deset godina, u klubu se izmijenilo devet trenera, a najistaknutiji od njih bio je prerano preminuli Dražen Križnik, koji je s klubom odradio najviše treninga i utakmica. Danas su treneri Marko Golub i Mateja Martinić.

Mlade nade

Muške ekipe mlađih kategorija uvijek su bile u vrhu liga u kojima su se natjecale, a najveći uspjeh postigla je ekipa kadeta, koja je pod vodstvom Dražena Križnika izborila ulazak u prvu ligu u sezoni 2009./2010. Klub trenutno broji 40-ak igrača – 15 juniorki, 15 kadeta i mlađih kadeta i 10 polaznika škole košarke. Juniorke se natječu u drugoj, a mlađi kadeti i kadeti u četvrtoj ligi, pod okriljem Zagrebačkog košarkaškog saveza. Kadeti Krapine ove sezone završili su na odličnom četvrtom mjestu, s jednakim brojem bodova kao i trećeplasirana ekipa KK Ivanića, ali sa slabijom koš razlikom. Radi se o velikom uspjehu, s obzirom da su se natjecali u ligi s izuzetno jakim momčadima, poput KK Šanca i KK Pešće Cedevite. Mlađi kadeti još su uvijek u natjecateljskoj sezoni i nalaze se na odličnom trećem mjestu. Uz malo sreće, do kraja sezone postoji mogućnost da se probiju i na prvo mjesto. Juniorke KK Krapine nalaze se na prvom mjestu druge Juniorske lige i do kraja sezone im je preostala još jedna utakmica, koja će odlučiti na kojoj će poziciji završiti.
Klub je tijekom godina iznjedrio neke perspektivne igrače i mlade nade hrvatske košarke, a trenutno su to Jana Hršak i Daniel Strehovec, koji su odlukom Sportskog saveza grada Krapine proglašeni najboljim igračima. Tu je i odlična Vlatka Bilal, koja je uz Janu Hršak, najbolji strijelac lige i okosnica ekipe. Ističu se i kadeti Martin Mlinarić i Lovro Čižmek, koji su svojim odličnim igrama u kadetskom dijelu sezone vodili momčad do četvrtog mjesta. U kategoriji mlađih kadeta, tu je Daniel Strehovec, trenutno najbolji strijelac četvrte mlađe kadetske lige.

Druženje i lijepe uspomene

Predsjednik Branko Kučko na čelu kluba je od 2012. godine. Kako sam kaže, od svoje mladosti zaljubljenik je u košarku, a kao cilj u svom predsjedničkom mandatu navodi popularizaciju košarke i kluba, te postavljanje temelja za jaku seniorsku ekipu.
– Voljeli bismo da je popularnost veća, jer je od osnutka kluba prošlo 10 godina, a tada je bilo preko sto registriranih članova, najviše u školi košarke – čak 40-ak djece u dobi od šest do deset godina. Interes se poveća kada reprezentacija napravi nekakav bolji rezultat i kada je košarka u većoj mjeri prisutna na malim ekranima, prijenosom euroligaških utakmica ili NBA. Nastojimo biti prisutni u medijima redovnim informiranjem o rezultatima kluba i najavama utakmica, plakatima pozivamo na sve utakmice, na godišnjoj razini nastojimo organizirati mini turnire i ljetnu kamp – školu košarke. Također, naši će treneri krajem školske godine dogovoriti s područnim školama obilazak i predstavljanje kluba, pa će prezentirati klincima koliko je zabavno i zdravo baviti se košarkom. Ima tu lijepih putovanja busom od Otočca, Ivanića, Kutine, Karlovca, Zagreba; radosti, ponekad i žalosti kada se izgubi (a to nije često), ali sve u svemu, mnogo lijepih druženja i stvaranja novih prijateljstava te lijepih uspomena – ističe Kučko te poziva djecu stariju od šest godina da dođu u dvoranu i priključe se svojim vršnjacima.
– Od sljedeće sezone želja nam je formirati natjecateljske ekipe u kategorijama mlađih kadeta, do 14 godina, kadeta, do 16 godina, i juniora, do 18 godina, u muškoj selekciji, kao i u ženskoj juniorskoj formirati ekipu i nastaviti u istom ritmu, možda i u prvoj Juniorskoj ligi. Ako će to biti interes grada i ako će se osigurati sredstva, velika želja uprave kluba i mene osobno kao predsjednika je formiranje seniorske ekipe. Dosta naših igrača otišlo je na studije i igraju amaterski, neki i poluprofesionalno, pa bi se mogla okupiti jedna dobra ekipa, ali o tome će više riječi biti na kraju sezone – zaključuje predsjednik Kučko.



Škola košarke za sportski razvoj mališana

Škola košarke održava se dva puta tjedno u mješovitoj grupi, na prilagodljivim po visini koševima za uzrast djece, sa stručnom trenericom Matejom Martinić, profesoricom kineziologije.
– U školi košarke, najvažnije je da djeca kroz različite igre zavole košarku. U toj dobi, ona prolaze kroz senzitivne faze razvoja pojedinih motoričkih sposobnosti te je izuzetno važno da s njima rade stručnjaci, kako bi taj njihov sportski razvoj bio pravilan i potpun. Osim različitih igara i razvoja socijalizacije, djeca uče osnovne elemente, poput vođenja lopte, kretanja u košarkaškoj igri, dodavanja i hvatanja lopte, šutiranja itd. Zainteresiranost je dosta dobra, ali se nadamo još većem odazivu, pa pozivamo roditelje da dovedu svoje cure i dečke od šest do deset godina na probne treninge, koji se održavaju ponedjeljkom i četvrtkom od 18 sati – ističe B. Kučko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba