KRAPINSKE TOPLICE

Kinezi žele preuzeti Hotel Toplice te izgraditi vile za osobe treće životne dobi

Objavljeno: 27.04.2017. Jelena Jazbec

U skladu sa Strategijom razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine, u Krapinskim Toplicama planira se niz razvojnih projekata koji će tu općinu pretvoriti u jednu od najpoznatijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, ali i šire. Tome će uvelike pridonijeti ulaganja kineskih investitora koji su najavili prvi ulazak kapitala iz Hong Konga u Krapinske Toplice već u ovoj godini, a tim povodom, u Hotelu Toplice, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni najznačajniji razvojni projekti.

Rehabilitacija i rekreacija

Kako je istaknuo načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, zdravstveni turizam sfera je koja se intenzivno internacionalizira. Općina ima odličnu resursnu osnovu, zahvaljujući termalnim izvorima, ali joj nedostaje kapital za daljnji razvoj, kako bi u potpunosti mogla iskoristiti svoj potencijal u rehabilitacijske i rekreativne svrhe. Upravo zato, Svažić je bio jedan od prvih hrvatskih načelnika koji su se prije tri godine obratili tada osnovanoj privatnoj udruzi Chinese Southeast European Business Association (CSEBA), koja povezuje poslovne ljude u Kini i na jugoistoku Europe. Mariju Renduliću, predsjedniku CSEBA-e, predstavio je svoj katalog ulaganja.
– Lakše je uz ovakvu medicinsku bazu ugraditi ugostiteljske sadržaje, nego obrnuto, i tu vidim našu komparativnu prednost. Kroz katalog koji sam prezentirao gospodinu Renduliću, već smo uspjeli privući neke ulagače i stvorili smo kriterije koja su ulaganja nama potrebna, i nije nam važno iz kojeg dijela zemaljske kugle će ona doći. Naime, dolazak stranog kapitala nije opasnost, nego potencijal, ali ako sami odredimo što želimo – rekao je Svažić, i spomenuo neke od projekata koji su već u fazi realizacije, poput domaćeg ulaganja u dom umirovljenika, koji bi se trebao početi graditi ove godine, njemačkog ulaganja u obnovu zgrade Bellevue, dogradnje aparthotela Villa Magdalena, koji se u lipnju otvara kao hotel s četiri zvjezdice, te ulaganja ruskih partnera, koji će graditi hotel s četiri zvjezdice, 90 soba i velikom kongresnom dvoranom.

Registrirali tvrtku

Rendulić je, kako sam kaže, odmah prepoznao potencijal Krapinskih Toplica i krenuo u potragu za kineskim gospodarstvenicima koji bi željeli ulagati u tu zagorsku općinu. Zahvaljujući njemu, u tijeku su pregovori s kineskim ulagačima koji bi željeli preuzeti Hotel Toplice, i za 20-ak dana znat će se je li dogovor postignut. Također, u ovoj godini u Krapinske Toplice trebalo bi doći 30 milijuna kuna od strane kineskih ulagača. Naime, Kinezi su u Hrvatskoj registrirali tvrtku Zhongya nekretnine d.o.o. te ovamo već prebacili novac koji namjeravaju ulagati. Radi se o oko 300 milijuna eura za područje čitave Hrvatske.
– U Krapinskim Toplicama su, osim za preuzimanje Hotela Toplice, zainteresirani i za izgradnju bungalova, točnije, malih vila za osobe treće dobi, kao i za izgradnju javnih garaža. Turistička ponuda u Krapinskim Toplicama time bi bila obogaćena za 650 kreveta, 25 apartmana i 16 vila – rekao je Rendulić.
Istaknuo je i kako bi prvi radovi mogli početi već u lipnju, a izvodit će ih domaće građevinske tvrtke.
Na konferenciji je bio i Robert Pende, pomoćnik ministra turizma.
– Impresioniran sam ovime što sam danas čuo ovdje. Na godišnjoj bazi, u sektoru turizma privučemo oko milijardu eura stranih investicija. Nažalost, nijedan sektor nije ni blizu tih brojki – rekao je Pende, te najavio održavanje drugog Regionalnog sajma kontinentalnog turizma “Wellcone”, 10. svibnja na Zagrebačkom velesajmu. Sudionici sajma bit će turistički subjekti s područja kontinentalne Hrvatske, od turističkih zajednica (županijskih i lokalnih), hotela, restorana, vinarija, seoskih turizama, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, turističkih i putničkih agencija, županija i gradova, muzeja, toplica, svetišta i dr., a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, u organizaciji Zagorje Internationala.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba