ZAGREPČANKA RODILA U ZABOKU

“Tamo sam vođa svog poroda, uz muža, doktoricu i primalju kraj mene, spremne pomoći u svakom trenutku”

Objavljeno: 25.04.2017. zagorjeinternational

Na portalu Roda.hr objavljeno je svjedočanstvo majke iz Zagreba koja je već dva puta rodila u zabočkom rodilištu. Iako joj druge majke iz glavnog grada zbog toga upućuju zbunjene poglede, ona ističe kako se za Zabok odlučila jer joj je bliže, s obzirom na to da stanuje u zapadnom dijelu gradu, a i suprug joj je Zagorec.
Sve je počelo kada je prilikom prve trudnoće 2013. godine čula za stolčić za rađanje, koji su tada imali samo zabočko i varaždinsko rodilište. Naposlijetku se ipak nije odlučila za stolčić, ali je u Zaboku na svijet donijela svoje prvo dijete.

Plin za smanjenje bolova

Termin drugog poroda bio je na Badnjak 2016. Zadnji rutinski pregled kod primarnog ginekologa u Zagrebu obavila je u 36. tjednu trudnoće, a onda je u 38. tjednu krenula na CTG i bolničke preglede u Zabok, doktorici koja je uz nju bila i na prvom porodu.
U međuvremenu je čula i da je zabočko rodilište prvo rodilište koje je uvelo plin za smanjenje bolova pri porodu.
– Na svakom pregledu sam spomenula doktorici: “Hoću plin”, i ona bi rekla: “Dat ćemo vam sve što god hoćete, i stolčić, i plin, sve!” – ističe majka.
Došao je i prvi dan 2017. godine, a njezina djevojčica, kako kaže, još nije željela izaći.
– Doktorica je znala da sam već bila nervozna. I znam da bi puno doktora već predložilo indukciju, ali ona je došla u sobu kad sam bila prikopčana još na CTG i rekla je: “Vidim da je sve ok, idite doma, uživajte samo, nikakve žurbe nemamo, vidimo se za dva dana” – svjedoči ova Zagrepčanka.
Oko pet sati ujutro, 2. siječnja, napokon je dobila trudove. Suprug ju je odveo u zabočku bolnicu, gdje je zaprimljena u 6.20. Pregledala ju je njezina doktorica, koja je bila pri kraju dežurstva.
– Uz najveći smijeh, doslovno od uha do uha, rekla je primalji: “Devet centimetara smo” – ističe majka.
Sa suprugom je otišla u rađaonu.
– Donijeli su mi stolčić, ali opet sam sama odlučila ležati na krevetu. “Hoću plin“, rekla sam primalji. “A mišu, nema više plina za izgon, to je za kad se otvarate, do negdje osam centimetara, sad ga ne trebate, bit ćete gotovi za čas” – otkriva majka.

Ponovno u Zabok

Uz njezino dopuštenje, probušen joj je vodenjak, a primalja joj je rekla da tiska kad osjeti jake bolove.
– Brzo su opet stigli trudovi, ovaj put sam odlučila tiskati, muž je držao moju lijevu nogu, a sestra desnu. Zatvorila sam oči, tiskala što jače sam mogla, do kraja daha. Onda sam se smirila. “Još malo kad dođu trudovi”, rekla je primalja, a doktorica je bila u kutu sobe, pila kavu, smireno promatrala i rekla mi: “Pola glave je vani već, ‘ajde možete to”. U sljedećim trudovima sam tiskala opet, zatvorenih očiju, u potpunoj tišini, bila sam svjesna, osjetila točno položaj bebe cijelo vrijeme, i znala sam kad je konačno bila van. U 6:40 je rođena, 20 minuta nakon što smo stigli u bolnicu. Primalja ju je odmah stavila na moj goli trbuh, rodila sam i posteljicu, čekali su da prestane pulsirati pupčana vrpca pa su je onda tek rezali. Brzinski su zamotali bebu da joj bude toplo, a u to vrijeme doktorica me je šivala. Dva šava, popucala sam malo. Epiziotomiju inače ne rade. Vratili su mi bebicu da ju odmah dojim, primalja mi ju je stavila na desnu dojku. Osoblje nas je pustilo da budemo nasamo nas troje, doktorica me pozdravila, išla je doma, kraj joj je dežurstva. Nakon nekog vremena primalja je uzela bebu da ju malo očiste, mjere, pregledaju – prisjeća se, te dodaje kako će, ako ponovno bude rađala, ponovno otići u Zabok.
– Tamo se osjećam kao vođa svog poroda. Ne porodi me doktorica, ni primalja. Porodim se sama, vodim svoj porod, uz muža, doktoricu i primalju kraj mene, spremne pomoći u svakom trenutku – zaključuje ova ponosna majka dviju djevojčica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba