Skupština Udruge uzgajivača konja

Ministar Tolušić: I uzgajivači konja dobit će pravo na kupnju plavog dizela

Objavljeno: 23.04.2017. mladenmandic

U Krapini je danas održana Skupština Udruge uzgajivača konja iz Krapine.
Na samom početku istaknuto je da se ona održava u godini kada se u Krapini obilježava jedan od značajnih jubileja iz 1347. godine, kada je Krapina dobila Povelju kraljevskog slobodnog trgovišta. To je značilo dobivanje prava održavanja sajmova, na kojima se, uz ostalo, trgovalo stokom i konjima.

Brojne aktivnosti

Tijekom protekle 2016. godine, Udruga je poduzela brojne aktivnosti, a to su godišnje licenciranje pastuha, natjecanje zagorskih orača, smotre konja, 18. izložba konja Krapinsko – zagorske županije te sudjelovanje na državnim izložbama u Kloštar Ivaniću i Sunji, na konjičkim igrama u Križevcima i Ludbregu te Maloj Subotici. Udruga je sudjelovala i na raznim turističkim manifestacijama, poput Gljivarijade u Stubičkim Toplicama, Regionalnog sajma kontinentalnog turizma “Wellcone” u organizaciji Zagorje Internationala, Ljeta u Krapini te Tjedna kajkavske kulture. U Majsecovoj kočiji vozili su se i na riječkom Korzu, na Branju grojzdja u Pregradi, konjskom zapregom hodočastilo se u Mariju Bistricu, a gostovalo se i u Austriji i Mađarskoj. Uzgajivači konja požalili su se na teško stanje konja u privatnom uzgoju.
Skupštini je prisustvovao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
– Rekao bih da se do sada moglo puno više toga napraviti. Radimo novi pravilnik o plavom dizelu gdje će i konjogojci dobiti pravo na plavi dizel, potičemo uzgoj zaštićenih pasmina, ali i niz drugih stvari u kojima možemo pomoći kroz ruralni razvoj. Drago mi je da imamo punu potporu grada Krapine i gradonačelnika, ali i Obrtničke komore i ostalih koji su s nama tu i daju podršku ovoj iznimno bitnoj manifestaciji. Konjogojstvo je jedan od rijetkih segmenata poljoprivrede u kojem imamo pozitivne trendove, i danas imamo preko 22 tisuće konja u Hrvatskoj. To je zbog ljubavi prema životinjama, a ne zbog zarade – rekao je ministar Tolušić te dodao da što se tiče plavog dizela, očekuje kroz tri tjedna da će taj problem biti riješen.
Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je kako je Udruga uzgajivača konja Krapinsko – zagorske županije jedna je od najjačih udruga u Hrvatskoj.

Turistička promidžba

– Ova udruga sudjeluje u svim gradskim manifestacijama i događanjima, a i kroz svoje određene aktivnosti daje dodatnu promociju turističkoj promidžbi grada Krapine. Tu je spoj poljoprivrede i turizma – istaknuo je Gregurović.
Župan Željko Kolar rekao je da kad Udruga uzgajivača konja ima svoju skupštinu, to je u biti kao jedan mali blagdan, a s obzirom da Mirko Majsec pokriva područje za cijelu Hrvatsku, Skupština postaje Hrvatska u malom, odnosno, okuplja uzgajivače konja iz raznih krajeva Lijepe Naše.
Državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Ružica Vukovac naglasila je kako je dijete sa stočarskog OPG-a i od malih nogu živi sa stokom.
– Danas ovdje osjećam pozitivnu energiju i ljubav koju je lako podijeliti s članovima udruge – dodala je.
Prisutnima se obratio i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji je istaknuo kako želi izreći duboko ljudsko poštovanje i zahvalnost prema trudu i poslu koji rade konjogojci diljem Hrvatskog zagorja i Hrvatske.
– Reći ću da Hrvatske nema bez hrvatskog sela, a uzgajivači konja su ti koji čuvaju poljoprivredu i hrvatsko selo – zaključio je Tušek.



STANISLAV VARGA, UZGAJIVAČ IZ ZLATARA:

Više za ovce nego za konje

– Ministar je spomenuo još uvijek neriješen problem plavog dizela. Zanimljivo je to da ste mogli dobiti više plavog dizela za držanje ovaca, nego za konje. Vlasnik sam sedam konja, koje ne možete držati iz zarade. Plasman ždrijebadi je težak, a konji nikad nisu bili jeftiniji nego danas, a nikad ih nije bilo manje nego danas. Ljudi su počeli uzgajati konje iz hobija, iz držanja grla – dva. Moj početak je bio prije deset godina. Prilagodili smo mehanizaciju prema sedmero grla koje danas imamo. Imam četvero djece, te se nadamo da će u nasljedstvu ostati ljubav prema konjima. Mogu reći da smo u zadnje tri godine u konje uložili preko 250 tisuća kuna. Izgradili smo štalu s panoramskim pogledom za konje, svatko može doći i komunicirati s njima. Oni su najsretniji kad su vani na otvorenom, ali smo im osigurali i unutarnje uvjete koji su pogodni za njih. Imamo mogućnosti za daljnje razvoje, jer uz konje imamo i dva magarca i krave. Sve životinje kod nas imaju svoju priču i briga oko njih je isključivo vezana uz ljubav prema onome što radimo moja obitelj i ja – rekao nam je 43-godišnji Stanislav Varga, uzgajivač konja iz Zlatara.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba