Dan županije

Vlasta Hubicki: Izrada brand strategije ‘Bajka na dlanu’ bila je 2006. avangardna, a danas smo na njoj izgradili prepoznatljivost

Objavljeno: 21.04.2017. mladenmandic

Uz nedjeljni blagdan sv. Jurja, zaštitnika Krapinsko – zagorske županije, u Hrašćini je danas održana središnja svečanost Dana županije. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca poginulima za domovinu i misom, a nakon toga je u Domu kulture održana svečana sjednica Županijske skupštine. Pozdravivši sve goste, bivša predsjednica Županijske skupština Vlasta Hubicki rekla je kako sljedeći tradiciju, Dan Krapinsko – zagorske županije obilježavamo diljem Zagorja, jer su sva naša mjesta izrazite ljepote i bogate povijesti, pa se danas obilježava i na sjeveroistoku županije – Hrašćini, koja je poznata po svjetski važnom događaju – padu meteorita 1751. godine.
– Dan županije je prilika za osvrt unatrag i planove za dalje. Članice i članovi Županijske skupštine jučer su završili svoj mandat. Održane su 24 radne sjednice Županijske skupštine s ukupno 399 točaka dnevnog rada, prosjekom odaziva na sjednice od 89 posto i održano je 155 sjednica skupštinskih odbora. U ove četiri godine, rad Skupštine unaprijeđen je – od opreme do aktualnog sata na svakoj sjednici, rada Koordinacije klubova, uključivanja Skupštine i radnih tijela u sva događanja u organizaciji Županije. Ono na čemu treba raditi u sljedećim mandatima je dati Skupštini da donosi konkretne odluke, primjerice, što se tiče odlučivanja županije kao osnivača škola i zdravstvenih ustanova.

Kamenčići u mozaiku

– Iako je Županijska skupština donosila temeljne dokumente – od proračuna, Strategije razvoja, Master plana razvoja turizma, Mjera ruralnog razvoja, Socijalnog plana, i dalje ima prostora da, kao predstavničko tijelo građana, bude više prisutna u načinu provedbe takvih dokumenata – rekla je Vlasta Hubicki te dodala kako se moramo prisjetiti svih Zagorki i Zagoraca koji su svoje kamenčiće ugradili u mozaik – “Bajka na dlanu”.
– Izrada brand strategije bila je 2006. avangardna, a danas je na tim temeljima izgrađena i njena prepoznatljivost – rekla je Hubicki i na kraju apelirala kako bi se na sljedećim izborima trebalo više poraditi na ženskoj kvoti, jer je u proteklom sazivu Skupštine bilo samo 30 posto žena. Stoga je pozvala i župana Kolara da dosadašnjim vijećnicama uruči cvijeće.
Na rad u prošloj godini osvrnuo se župan Željko Kolar. Istaknuo je kako su samo iz operativnog programa iz EU-a izvukli ove godine 23 milijuna kuna, i to 15,7 milijuna kuna za opremanje bolnica i za poboljšanje primarne zdravstvene zaštite 7,3 milijuna kuna. Dodao je i kako imamo najbolju mrežu hitne pomoći u Hrvatskoj, za socijalu je utrošeno četiri milijuna kuna, za udruge i mlade 8,3 milijuna kuna, a županija je lider i u energetskoj učinkovitosti, gdje je izdvojeno 11 milijuna kuna, od čega tri milijuna kuna vlastitih prihoda. Što se tiče obrazovanja, istaknuo je kako je svoj djeci osiguran prijevoz do škole, za što se godišnje izdvaja oko tri milijuna kuna. Preko milijun kuna godišnje izdvaja se i za stipendije, a samo ove godine odobreno je 138 stipendija. Završena je i škola u Stipernici, dograđena je SŠ Zlatar, za dva mjeseca može se očekivati početak gradnje sportske dvorane u Hrašćini, za mjesec dana ide se na natječaj za sportsku dvoranu u Zlatar Bistrici, gradit će se nova Područnu škola u Martinišću i završiti sportska dvorana u Đurmancu, a nabrojio je i dovršene projekte u cestogradnji.

Najzaslužniji poduzetnici

Dodao je kako su za boljitak života u Zagorju najzaslužniji zagorski poduzetnici, koji su i u najtežim vremenima uspjeli sačuvati radna mjesta, pa je danas broj zaposlenih, otvarajući nova radna mjesta investicijama preko EU-a, pao ispod četiri tisuće. Posebno veseli i činjenica, rekao je Kolar, što su poslodavci iskazali potrebu za 978 novih radnih mjesta, najviše u zadnjih 30 godina.
Na svečanoj sjednici bili su i saborski zastupnici Siniša Hajdaš Dončić, Marija Puh i Marko Vešligaj, predsjednik HOK –a Dragutin Ranogajec, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec te brojni zagorski načelnici i gradonačelnici. U njihovo ime, županiji je zahvalio načelnik Hrašćine Branko Tukač, posebno se pohvalivši činjenicom kako imaju najmanje nezaposlenih u županiji, dok je u ime saborskih zastupnika čestitku uputio saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić. Pročitana je i čestitka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te čelnika nekoliko drugih županija. U prigodnom programu su nastupili Josipa Lončar, Ženski vokalni sastav “Kušlec” i Tamburaški sastav “Susedi” te učenici hrašćinske škole.



Franji Greguriću Plaketa za životno djelo

Na svečanoj sjednici, i ove godine uručena su županijska priznanja zaslužnim tvrtkama, udrugama i pojedincima. Županijske povelje dobili su tako Ignac Štrucl, Davor Šimunović, Društvo Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije, Ivan Krušelj, Nedjeljko Milošić, Gordana Pavlinić, DVD Radakovo, Puhački orkestar Mrzlo Polje, Športsko – ribolovni savez Krapinsko – zagorske županije i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina. Plaketu za iznimno postignuće u protekloj godini primili su Josip Horvatin i Ženski vokalni sastav “Kušlec”, a Plaketu za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu Antun Presečki i Milan Flegar. Plaketu za životno djelo primio je Franjo Gregurić, koji se u ime svih i zahvalio na dodijeljenim priznanjima. Istaknuo je kako je odluka predsjednika Tuđmana o 21 županiji te brojnim malim gradovima i općinama bila ispravna jer i županija i male sredine imaju svoj identitet. Nagrada je, nadovezao se Gregurić, dodijeljena njemu, jer su u Županiji očito prepoznali njegov doprinos kao mještanina Lobora koji je trbuhom za kruhom napustio Zagorje, stvaranju hrvatske države kao predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva, a kasnije i kao saborski zastupnik te svojim radom u vatrogastvu. Županiji je čestitao na svemu što radi na dobrobit mještana te na kraju dodao da bi se ipak više moglo raditi na demografskoj obnovi, kako zagorski bregi ne bi ostali pusti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba