GLUMAČKI FESTIVAL U KRAPINI

Umjesto u vrhunskim glumcima, publika je prvog dana GFUK-a neočekivano mogla uživati u izvedbama vrhunskih glazbenika

Objavljeno: 21.04.2017. Alen Brodar

 

Pred ispunjenom Festivalskom dvoranom u Krapini, Adam Končić, direktor Glumačkog festivala u Krapini i po Zagorju najavio je deseti po redu, jubilarni GFUK, istaknuvši pritom impresivne brojke koje su nastale kroz ovih deset godina Festivala.
– Želja nam je da kroz tri vikenda ovdje u kolijevci Festivala, kao i kroz 20-ak gostovanja diljem Zagorja zajednički uživamo u odabranim predstavama i popratnim programima koje smo za vas pripremili. Ponosni smo da ovogodišnjim festivalom zaokružujemo broj od 110 gostujućih predstava u Krapini, koje je izvodilo ukupno 30 kazališta i glumačkih družina u sedam gradova, 24 općine u tri županije. Otvorenje ovogodišnjeg festivala počinjemo jednom velikom isprikom – rekao je Končić te publici umjesto predstave “Gospođice iz Maxima” najavio “operetnu bombonijeru”, koju su pripremili kazalištarci Gradskog kazališta “Komedija”, kao zamjenu.

Besplatno na “Balon”

– Predstava ne može igrati zbog bolesti glumca Željka Duvnjaka, koji je završio na odjelu pulmologije Vinogradske bolnice u Zagrebu. Žao mi je kolege, žao mi je dakako i ovog naslova, a trudit ćemo se da ta predstava što prije zaigra u Krapini, možda već i u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Nadam se da ćete uz ispriku uživati u ovom odabranom programu najboljih arija iz naših opereta koje su se izvodile ili se izvode u “Komediji” – rekao ja Končić, dodavši da uz ispriku, da će svi koji u subotu donesu kartu s ove predstave, moći besplatno uživati i u subotnjoj predstavi “Balon”, Teatra Exit. Pozvao je potom Končić iz prvog reda publike ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek da i službeno otvori deseti GFUK.
– Drago mi je što sam večeras mogla doći u Krapinu na otvaranje 10. Glumačkog festivala, jer ovakvi festivali u manjim gradovima, ako privlače tako veliki broj publike, svjedoče zapravo o potrebi da kultura i umjetnost budu blizu građana i da građani sudjeluju u kulturi, a kazalište je mnogima i najdraža umjetnost. Na takav se način odgajaju i nove generacije. Mi kao ministarstvo sudjelujemo u ovom projektu, a zahvaljujem i gradonačelniku, i naravno gospodinu Končiću, koji svojom energijom nosi taj Festival – rekla je ministrica i proglasila 10. Glumački festival u Krapini otvorenim.
Inače, ministrica je prije otvorenja Festivala u Galeriji Grada Krapine razgledala međunarodnu izložbu “Pisanice”, a zatim i s gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem održala sastanak u Gradskoj vijećnici.
– Danas sam iskoristio priliku da zahvalim ministrici na ove godine dosad dodijeljenih 1,6 milijuna kuna. Upoznali smo ministricu s drugim problemima i željama, te smo naišli na dobre reakcije i vjerujem da ćemo to u narednom razdoblju uspjeti riješiti – rekao je gradonačelnik Gregurović te poveo ministricu prema Gradskoj knjižnici, gdje se, povodom obilježavanja “Noći knjige”, održalo predstavljanje knjige Danijele Uzelac “Put boginje”, a u glazbenom programu nastupila je Udruga “Ružin krug”, s voditeljicom Lidijom Šustek.

Mnogo se toga obnavlja

– Obišli smo grad, jako puno toga se obnavlja u Krapini, upoznali smo se i s nekim problemima, ali zato smo tu da ih riješimo. Vidi se i osjeća da je Krapina grad koji živi kulturu i u kojem se mnogo ulaže u kulturu – zaključila je ministrica, prije nego se uputila u Festivalsku dvoranu.
Inače, izložbom “Deset godina GFUK-a”, u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu započeo je jubilarni deseti po redu Glumački festival u Krapini i po Zagorju. Izloženi su plakati i fotografije predstava koje sudjeluju na 10. GFUK-u te portreti osoba kojima je Festival bio posvećen kroz proteklih 10 godina, sve autorska djela Stjepana Đukića Pište, uključujući i onaj posljednji, deseti, portret poznate književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke, kojoj je posvećen ovogodišnji GFUK.

U sklopu festivala, sutra u 20 sati Teatar Exit nastupit će se predstavom “Balon”, autora Mate Matišića. Također, sutra će u Maloj dvorani POU, s početkom u 22 sata, igrati predstava KG Lectiruma “Shirley Valentine”, autora Willya Russella. U nedjelju u 16 sati igrat će dječja predstava “Pepeljuga”, u izvedbi kazališta Trešnja.

GFUK i ove godine, osim u Krapini, gostuje i diljem Zagorja. Tako će se u nedjelju u Zlatar Bistrici održati predstava “Istina”, Kulturne udruge “Glumci u Zagvozdu” i HNK-a Zadar, a Kulturna udruga GFUK odigrat će predstavu “Nikad nije prekasno”, autora Ladislava Prežigala, u Humu na Sutli. “Nikad nije prekasno” igra i u utorak u Tuhlju, “Očeš nečeš doktor” u ponedjeljak u Desiniću, a u utorak u Vinici, te “Shirley Valentine” u ponedjeljak u Pregradi i u utorak u Loboru. Sve predstave počinju u 20 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba