Prijave na Mjeru 7.4.1.

“Sekunde bi teoretski mogle presuđivati, ali ima toliko drugih kriterija koji se boduju, da će to teško biti slučaj”

Objavljeno: 21.04.2017. mladenmandic

Nakon što je 18. travnja Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nakon više od godinu dana čekanja, raspisala natječaj na Mjeru 7.4.1. za program ruralnog razvoja, gradonačelnici Pregrade Marko Vešligaj, Klanjca Zlatko Brlek i Zlatara Stanko Majdak te načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja prevalili su dugi put do hrvatsko – srpske granice na Bajakovo, kako bi svoje projekte prijavili odmah iza ponoći i bili među prvima. Jer ako nekoliko apliciranih projekata ima isti broj ukupnih bodova, te isti broj bodova i prema svakom pojedinačnom kriteriju od prvog do zadnjeg, presudno bi moglo biti i vrijeme prijavljivanja projekata, s obzirom na to da velik broj gradova i općina u Hrvatskoj aplicira na ovu mjeru i ima već dugo spremne projekte, pa novca vjerojatno neće biti dovoljno za sve. Stoga smo upit o tome mogu li presudne biti čak i sekunde poslali i Agenciji.

Od prvog do zadnjeg kriterija

– Sukladno tekstu Natječaja za operaciju 7.4.1., po završetku elektronskog popunjavanja zahtjeva za potporu u AGRONET-u“, korisnik je dužan ispisati, ovjeriti pečatom i potpisati te dostaviti ovjerenu potvrdu o podnošenju zahtjeva za potporu preporučenom pošiljkom s povratnicom ili neposredno do roka propisanog u točki 8. Natječaja, u zatvorenoj omotnici s nazivom i adresom korisnika napisanom na poleđini, s precizno naznačenim datumom i vremenom (datum, sat, minuta, sekunda), s naznakom „Natječaj za podmjeru 7.4. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” – provedba tipa operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. Po zaprimanju zahtjeva za potporu, Agencija za plaćanja će prvo provjeriti pravovremenost, potpunost, prihvatljivost te broj bodova sukladno kriterijima odabira i na temelju traženih iznosa potpore formirati rang – listu za natječaj. Prednost na rang – listi imat će korisnik s ostvarenim većim brojem bodova. U slučaju da dva ili više zahtjeva za potporu imaju isti broj bodova, prednost imaju zahtjevi s većim brojem bodova prema pojedinom kriteriju odabira, počevši od prvog do zadnjeg kriterija odabira. Kada dva ili više zahtjeva za potporu imaju isti broj bodova i prema svakom pojedinom kriteriju odabira, prednost imaju zahtjevi s ranijim vremenom slanja Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu. Pri tomu će se uzeti u obzir datum, sat, minuta, čak i sekunda slanja iste – odgovorili su nam iz Agencije, dodajući da je vrlo mala vjerojatnost da se to desi.

Primarni bodovi

Jedan od zagorskih načelnika koji je prijavio svoje projekte na ovu mjeru je i načelnik Marije Bistrice Josip Milički koji je svoj zahtjev iz poštanskog ureda u Mariji Bistrici poslao ujutro u 8.15 sati. Prijavio je dva svoja projekta ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna – gradnju vrtića za što je nositelj projekta vrtić, te općinski projekt gradnju groblja i mrtvačnice.
– Svaka čast dečkima što su prevalili tako dugi put, ali mislim da minute i sekunde neće biti presudne. Naime, projekti se boduju od 1 do 100 i tu će se već napraviti velika selekcija s obzirom na indeks razvijenosti pojedinog grada ili općine, koliki je značaj projekta za zajednicu, zapošljavanje i još nekih faktora. Naime nije isto prijaviti gradnju vrtića ili jaslica ili nekog parka ili vatrogasnog doma. Mislim da mnogi gradovi i općine još uvijek nemaju gotove projekte, pa da prvog dana nije ni zaprimljeno puno prijava, kao što je to bio slučaj s cestama kada je zbog prijava padao i sustav. To su mi ujutro potvrdili i u Agenciji – rekao nam je Milički dodajući i kako će se u listopadu općina Marija Bistrica ponovno javiti na natječaj za nerazvrstane ceste s projektom od 7,5 milijuna kuna, što znači da bi ove godine mogli dobiti čak 25,5 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba