Impressum  | Oglašavanje
Prijava |  Registracija

Aktualno

Prijave na Mjeru 7.4.1.“Sekunde bi teoretski mogle presuđivati, ali ima toliko drugih kriterija koji se boduju, da će to teško biti slučaj”

21. travnja, 2017. | autor Mladen Mandić
“Sekunde bi teoretski mogle presuđivati, ali ima toliko drugih kriterija koji se boduju, da će to teško biti slučaj”
Vijesti

Nakon što je 18. travnja Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, nakon više od godinu dana čekanja, raspisala natječaj na Mjeru 7.4.1. za program ruralnog razvoja, gradonačelnici Pregrade Marko Vešligaj, Klanjca Zlatko Brlek i Zlatara Stanko Majdak te načelnik Zagorskih Sela Željko Kodrnja prevalili su dugi put do hrvatsko – srpske granice na Bajakovo, kako bi svoje projekte prijavili odmah iza ponoći i bili među prvima. Jer ako nekoliko apliciranih projekata ima isti broj ukupnih bodova, te isti broj bodova i prema svakom pojedinačnom kriteriju od prvog do zadnjeg, presudno bi moglo biti i vrijeme prijavljivanja projekata, s obzirom na to da velik broj gradova i općina u Hrvatskoj aplicira na ovu mjeru i ima već dugo spremne projekte, pa novca vjerojatno neće biti dovoljno za sve. Stoga smo upit o tome mogu li presudne biti čak i sekunde poslali i Agenciji.

Od prvog do zadnjeg kriterija

– Sukladno tekstu Natječaja za operaciju 7.4.1., po završetku elektronskog popunjavanja zahtjeva za potporu u AGRONET-u“, korisnik je dužan ispisati, ovjeriti pečatom i potpisati te dostaviti ovjerenu potvrdu o podnošenju zahtjeva za potporu preporučenom pošiljkom s povratnicom ili neposredno do roka propisanog u točki 8. Natječaja, u zatvorenoj omotnici s nazivom i adresom korisnika napisanom na poleđini, s precizno naznačenim datumom i vremenom (datum, sat, minuta, sekunda), s naznakom „Natječaj za podmjeru 7.4. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” – provedba tipa operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. Po zaprimanju zahtjeva za potporu, Agencija za plaćanja će prvo provjeriti pravovremenost, potpunost, prihvatljivost te broj bodova sukladno kriterijima odabira i na temelju traženih iznosa potpore formirati rang – listu za natječaj. Prednost na rang – listi imat će korisnik s ostvarenim većim brojem bodova. U slučaju da dva ili više zahtjeva za potporu imaju isti broj bodova, prednost imaju zahtjevi s većim brojem bodova prema pojedinom kriteriju odabira, počevši od prvog do zadnjeg kriterija odabira. Kada dva ili više zahtjeva za potporu imaju isti broj bodova i prema svakom pojedinom kriteriju odabira, prednost imaju zahtjevi s ranijim vremenom slanja Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu. Pri tomu će se uzeti u obzir datum, sat, minuta, čak i sekunda slanja iste – odgovorili su nam iz Agencije, dodajući da je vrlo mala vjerojatnost da se to desi.

Primarni bodovi

Jedan od zagorskih načelnika koji je prijavio svoje projekte na ovu mjeru je i načelnik Marije Bistrice Josip Milički koji je svoj zahtjev iz poštanskog ureda u Mariji Bistrici poslao ujutro u 8.15 sati. Prijavio je dva svoja projekta ukupne vrijednosti 18 milijuna kuna – gradnju vrtića za što je nositelj projekta vrtić, te općinski projekt gradnju groblja i mrtvačnice.
– Svaka čast dečkima što su prevalili tako dugi put, ali mislim da minute i sekunde neće biti presudne. Naime, projekti se boduju od 1 do 100 i tu će se već napraviti velika selekcija s obzirom na indeks razvijenosti pojedinog grada ili općine, koliki je značaj projekta za zajednicu, zapošljavanje i još nekih faktora. Naime nije isto prijaviti gradnju vrtića ili jaslica ili nekog parka ili vatrogasnog doma. Mislim da mnogi gradovi i općine još uvijek nemaju gotove projekte, pa da prvog dana nije ni zaprimljeno puno prijava, kao što je to bio slučaj s cestama kada je zbog prijava padao i sustav. To su mi ujutro potvrdili i u Agenciji – rekao nam je Milički dodajući i kako će se u listopadu općina Marija Bistrica ponovno javiti na natječaj za nerazvrstane ceste s projektom od 7,5 milijuna kuna, što znači da bi ove godine mogli dobiti čak 25,5 milijuna kuna.

Podijelite na društvenim mrežamaShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on LinkedIn0

Komentari