ZAGORJE – KOLIJEVKA USKRSNOG PUCANJA

Već gotovo pet stoljeća, Kosteljanci gromoglasnim pucnjevima šire radost Kristova uskrsnuća

Objavljeno: 15.04.2017. Jelena Jazbec

 

Uskrsno pucanje iz pištola ili kubura, višestoljetna je tradicija Hrvatskog zagorja, a kolijevka tog običaja mjesto je Kostel pokraj Pregrade.
Nije slučajno da Uskrs, svetkovina kojom kršćanski puk slavi uskrsnuće Isusa Krista, pada upravo u proljeće, vrijeme buđenja prirode, kojoj kao da je, nakon zimskog sna, također udahnut novi život. Radostan je to događaj, a toga su bili svjesni i Kosteljanci, pa postoje podaci da su pucnjevima iz svojih pištola taj događaj slavili već 1470-ih godina.

Među najstarijim župama

Tradicija pucanja u Kostelu neraskidivo je povezana sa Župom sv. Mirka, jednom od najstarijih župa u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Manifestacija “Kostelska uskrsna pištola” potječe iz 1523. godine, kada su Starim gradom Kostelom vladali Keglevići, ujedno i njegovi posljednji vladari. Iz usmene predaje poznato je kako su Keglevići imali običaj na Veliku subotu slati naoružanu počasnu stražu u kostelsku župnu crkvu, kako bi čuvala Kristov grob, a pri izlasku iz crkve u zoru, kada bi svanulo uskrsno jutro, pucanjem iz pištola proslavili bi taj radostan događaj.
Odavde potječe i tradicija budnica koje se na uskrsno jutro održavaju kraj župnih crkvi. U šest sati ujutro, okupljaju se kuburaši i limena glazba, a nakon toga slijedi uskrsna misa s tradicionalnim blagoslovom jela.
Međutim, pucanje u sklopu manifestacije “Kostelska uskrsna pištola” počinje već na Veliku subotu. Najprije se tijekom cijelog dana s okolnih brega oglašavaju brojni pucači, i stari i mladi, koji uživaju u ovoj jedinstvenoj tradiciji, a organizirano se puca navečer, kod Vazmenog bdjenja, kada po tradiciji streljače i njihove pištole blagoslivlja upravitelj Župe sv. Mirka. Velika sveta misa na Uskrs prolazi bez pitanja, čime joj se daje posebno svečan ton. Središnje slavlje za pucače je večernja misa na Uskrs, koja je popraćena općom pucnjavom u 16 sati.

Europski savez

Ponosni na svoju dugogodišnju tradiciju, Kosteljanci su uz Kostelsku pištolu, osnovali i udrugu Keglevićeva straža, koja je primljena u Europski savez povijesnih vojnih postrojbi. Već gotovo pet stoljeća njeguju svoj običaj koji ih čini prepoznatljivima na prostoru čitave Lijepe Naše, a njihov je najvažniji cilj sačuvati ga i prenijeti na nove naraštaje.



Po prvi puta, otvorenje “Kostelske Uskrsne pištole” održat će se podno zidina Kostelgrada

Manifestacija “Kostelska Uskrsna pištola” ove se godine održava 494. puta, u sklopu “Proljeća u Pregradi”. Dans u 10 sati započinje Mimohod kroz Krapinu i prijava županu krapinsko – zagorske županije. Sudjelovat će “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, te njihovi gosti, kuburaške udruge iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Požege, Svete Nedelje i Turopolja.

Zavjetno hodočašće

U 14 sati, po prvi puta, održat će se otvorenje manifestacije “Kostelska Uskrsna pištola” na zidinama Kostelgrada. Sat vremena kasnije, na igralištu u Kostelu na rasporedu je izložba rukotvorina “Uskršnji stol” Udruge kostelskih žena, uz kulturno – umjetnički program u kojem će nastupiti Vinski brati, KUD Pregrada te Mješoviti pjevački zbor “Rikard Jorgovanić” iz Huma na Sutli. U 20 sati kraj crkve sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača.
Sutra u šest sati, kraj crkve sv. Mirka slavit će se rana jutarnja misa uz tradicionalno streljanje iz pištola i blagoslov hrane. Središnje streljanje počinje u 16 sati, uz misu večernicu, a nastupit će Limena glazba Pregrada.
Na Uskrsni ponedjeljak, pucači se sele na Vinagoru, gdje će sudjelovati na Zavjetnom hodočašću kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj. Jutarnja sveta misa je u osam sati, prvo pucanje u 10, a drugo u 10.45 sati. Svečano misno slavlje počinje procesijom od kapele sv. Barbare u 11 sati. Predvodi ga mons. Vlado Košić, sisački biskup. Nakon pucanja u 13 sati, započinje druženje uz glazbeni program i ugostiteljsku ponudu.

Bijela nedjelja

Kuburaške udruge okupit će se ponovno i tjedan dana kasnije, na Bijelu nedjelju, kada će u Pregradi biti održan Mimohod povijesnih postrojbi povodom proslave Dana grada. U 16 sati, procesijom do kapele sv. Stjepana i pucanjem, uz Desinićke mažoretkinje i Limenu glazbu Vetropack Straža, završit će manifestacija “Kostelska Uskrsna pištola”. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba