HRVATSKA ”POVIJEST U MALOM”

Postrojavanje povijesnih postrojbi na krapinskom Gajevom trgu uvertira gromoglasnoj proslavi Uskrsa kod Kostelgrada

Objavljeno: 15.04.2017. Alen Brodar

Povijest Hrvatske u malom stigla je na Veliku subotu u Zagorje – povijesne postrojbe iz svih dijelova zemlje – od Dubrovnika, Osijeka, Velike Gorice, Bakra, Turopolja do Zagorja – njih ukupno osam došlo je u Krapinu, a potom produžilo prema Pregradi, odnosno Kostelu, gdje sudjeluju na 494. Kostelskoj uskrsnoj pištoli.

Poseban doživljaj

– Drago nam je što će se ove godine pucati uz same zidine Kostelgrada, bit će to poseban doživljaj, a vrijeme nas sigurno ne može omesti – nije nas omelo proteklih 493 puta, neće ni ove godine – rekao nam je Milan Flegar, predsjednik Kostelske pištole – Keglevićeve straže, domaćinske povijesne postrojbe.
U Krapini su postrojbe dočekali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, predsjednik krapinskog Gradskog vijeća Željko Pavić te dogradonačelnik Krapine Drago Kozina.
Nakon postrojavanja i pozdrava Domovini na Trgu Ljudevita Gaja, za njih je u Uredu župana pripremljeno i malo osvježenje, prije nastavka puta prema Kostelu.

Obnova Kostelgrada

– Kao ravnopravna članica Europske unije moramo držati do sebe, ako to nećemo sami činiti, neće ni nitko drugi. Obilježavanje Uskrsa pucanjem iz kubura i pištola je jedna prekrasna tradicija, a Kostelska pištola – Keglevićeva straža drži je već evo 494. godinu i to treba čuvati. Ove godine kod samog Kostelgrada, gdje je krenula obnova samog dvorca i uređenje okolnih staza. To je jedan od projekata koji će se kroz sljedeće godine nadograđivati i vjerujem da ćemo u skoro obnovljenom dvorcu dočekati i 500. Kostelsku uskrsnu pištolu – rekao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba