BOGATI PROGRAM OVOG VIKENDA

Po prvi puta, otvorenje “Kostelske Uskrsne pištole” održat će se podno zidina Kostelgrada

Objavljeno: 14.04.2017. Jelena Jazbec

Manifestacija “Kostelska Uskrsna pištola” ove se godine održava 494. puta, u sklopu “Proljeća u Pregradi”. Sutra u 10 sati započinje Mimohod kroz Krapinu i prijava županu krapinsko – zagorske županije. Sudjelovat će “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, te njihovi gosti, kuburaške udruge iz Dubrovnika, Bakra, Osijeka, Požege, Svete Nedelje i Turopolja.

Zavjetno hodočašće

U 14 sati, po prvi puta, održat će se otvorenje manifestacije “Kostelska Uskrsna pištola” na zidinama Kostelgrada. Sat vremena kasnije, na igralištu u Kostelu na rasporedu je izložba rukotvorina “Uskršnji stol” Udruge kostelskih žena, uz kulturno – umjetnički program u kojem će nastupiti Vinski brati, KUD Pregrada te Mješoviti pjevački zbor “Rikard Jorgovanić” iz Huma na Sutli. U 20 sati kraj crkve sv. Mirka održat će se blagoslov vatre i streljača.
Na uskrsno jutro u šest sati, kraj crkve sv. Mirka slavit će se rana jutarnja misa uz tradicionalno streljanje iz pištola i blagoslov hrane. Središnje streljanje počinje u 16 sati, uz misu večernicu, a nastupit će Limena glazba Pregrada.
Na Uskrsni ponedjeljak, pucači se sele na Vinagoru, gdje će sudjelovati na Zavjetnom hodočašću kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj. Jutarnja sveta misa je u osam sati, prvo pucanje u 10, a drugo u 10.45 sati. Svečano misno slavlje počinje procesijom od kapele sv. Barbare u 11 sati. Predvodi ga mons. Vlado Košić, sisački biskup. Nakon pucanja u 13 sati, započinje druženje uz glazbeni program i ugostiteljsku ponudu.

Bijela nedjelja

Kuburaške udruge okupit će se ponovno i tjedan dana kasnije, na Bijelu nedjelju, kada će u Pregradi biti održan Mimohod povijesnih postrojbi povodom proslave Dana grada. U 16 sati, procesijom do kapele sv. Stjepana i pucanjem, uz Desinićke mažoretkinje i Limenu glazbu Vetropack Straža, završit će manifestacija “Kostelska Uskrsna pištola”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba