Andrej Plenković:

Striktna provedba uredbe o granicama za Hrvatsku kao turističku zemlju je neodrživa

Objavljeno: 13.04.2017. mladenmandic

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, premijer Andrej Plenković izvijestio je kako je Hrvatska notificirala države članice i Europsku komisiju o prelasku sa sustavne kontrole na granicama, sukladno Uredbi o pojačanoj kontroli Schengenskih granica, na takozvanu ciljanu kontrolu. Poručio je kako je Vlada angažirana u dijalogu s Mađarskom i sa Slovenijom te je premijer Plenković bio u kontaktu sa slovenskim kolegom Cerarom i apelirao još jednom na Sloveniju da pređe sa sustavne na ciljanu kontrolu na granicama.
– Sustavna kontrola podrazumijeva skeniranje svake osobne isprave ili putovnice, što izaziva velike gužve i dugotrajna čekanja. Hrvatska je donijela odluku da prelazimo na režim ciljane kontrole, dakle, naša će granična policija kontrolirati samo ona vozila za koja se pokaže određena indikacija da je to potrebno. Vjerujemo da će i Slovenija prepoznati negativne efekte u gospodarskom smislu. Hrvatska će učiniti sve što je u njenoj moći da se nađe trajno rješenje. Jasno je da je striktna provedba uredbe za Hrvatsku kao turističku zemlju neodrživa i to ćemo još jednom artikulirati Europskoj komisiji – naglasio je Plenković.
Napomenuo je i da će Vlada danas donijeti odluku o raspisivanju lokalnih izbora, koja će biti objavljena 20. travnja.
– Prema našim procjenama, izborna kampanja za većinu jedinica lokalne i područne samouprave, počet će najvjerojatnije u nedjelju, 7. svibnja, i trajat će 12-13 dana, što mislim da je sasvim dovoljno, s obzirom na činjenicu da su na lokalnoj razini kandidatkinje i kandidati, kao i stranke, već poprilično poznati našim sugrađanima – rekao je Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba