Poslovni uzlet KZŽ

Antonić: Moramo poduzeti sve mjere kako bi poduzetnici sigurno, mirno i stabilno poslovali

Objavljeno: 13.04.2017. mladenmandic

U konferencijskoj dvorani Općine Hum na Sutli, danas se održava “Poslovni uzlet Krapinsko – zagorske županije”. Radi se o projektu “Poslovnog dnevnika”, koji je pokrenut početkom 2014. godine.
– Osnovni cilj ovog projekta je educiranje te poticanje, promoviranje i promjena percepcije malog i srednjeg poduzetništva, kako bi im se omogućilo da postanu još bolji i budu konkurentniji na tržištu Europske unije – rekao je otvarajući Poslovni uzlet Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista.

Radna kultura od 150 godina

Sve je prisutne pozdravio i općinski načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, koji je istaknuo kako mu je drago što se ovaj skup gospodarstvenika održava u Humu na Sutli i što je ta Općina prepoznata kao sredina koja znači puno za gospodarstvo, kako Krapinsko – zagorske županije, tako i cijele Hrvatske, čime se s razlogom mogu ponositi. Dodao je kako se u Humu na Sutli gospodarstvo gradi na tradiciji o radnoj kulturi od 150 godina te da nezaposlenosti danas gotovo i da nema, osim onih koji baš ne žele raditi. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je gospodarska situacija u Krapinsko – zagorskoj županiji izuzetno dobra, jer je u odnosu na 2013. godinu broj nezaposlenih više nego prepolovljen i da gospodarstvenici danas vape za educiranom i stručnom radnom snagom koje nema na tržištu, pa je iz temelja potrebno mijenjati sustav obrazovanja. Bitno je, dodao je, da poduzetnici dobiju saznanja i na koje mjere pomoći mogu računati od ministarstava, europskih fondova i Županije.
Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, rekao je kako je Hum na Sutli po mnogočemu, naročito po zaposlenosti, perjanica zagorskog i hrvatskog gospodarstva, no to baš uvijek i nije prepoznato.
– Gospodarstvo generira sve dobro, a za to su uvijek najzaslužniji sami gospodarstvenici. No, Vlada i Ministarstvo moraju poduzeti sve mjere kako bi poduzetnici sigurno, mirno i stabilno poslovali te se moraju ukinuti sve administrativne zapreke i izmjene u regulatornom dijelu, kako bi bili još uspješniji i koristili što više novca iz europskih fondova. Jedna od mjera Vlade je tako i “Javni poziv za uređenje komunalne infrastrukture”, koja kreće idućeg tjedna – naglasio je Antonić.

Panel diskusija

Nakon otvorenja, održana je i panel diskusija “Decentralizacija i razvojna uloga županija, gradova i općina”, u kojoj su sudjelovali zagorski župan Željko Kolar, župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i domaćin, humski načelnik Zvonko Jutriša. Među ostalim, istaknuto je kako su u EU centraliziranije države samo Grčka i Portugal te da županije, općine i gradovi danas raspolažu s poreznim prihodima od samo sedam posto, a sve ostalo dobivaju iz decentraliziranih sredstava, što se mora iz temelja mijenjati.
Održavaju se i dvije interaktivne radionice o financijskim potporama i razvojnim potencijalima gospodarstvenika, te o trendovima u modernom marketingu i njegovoj primjeni na mala poduzeća.



MARKO KISELJAK (26), RADOBOJ

Ovdje sam zbog novih informacija i uspostavljanja kontakata

– Bavim se grafičkim dizajnom, programiranjem i marketingom. Vlasnik sam Rocket studija d.o.o., počeo sam sam, a sada smo već trojica zaposlenih. Radimo za manje tvrtke i obrtnike, čak i u Sloveniji i Danskoj. Ovdje sam došao kako bih čuo neke nove informacije o poticajnim mjerama koje su nam na raspolaganju te uspostavio i poslovne kontakte s drugim poduzetnicima – rekao nam je mladi poduzetnik iz Radoboja Marko Kiseljak. (mlm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba