Ministar Tolušić u Špičkovini

Obiteljima kojima je perad eutanazirana zbog ptičje gripe, podijeljeno 510 kokoši nesilica

Objavljeno: 12.04.2017. mladenmandic

Nakon “Doručka s hrvatskih farmi” u Srednjoj školi u Bedekovčini i sastanka s poljoprivrednim proizvođačima, ministar Tomislav Tolušić podijelio je i 510 kokoši za 17 obitelji, kojima je prije nešto više od mjesec dana perad eutanazirana u Špičkovini. – Svim domaćinstvima koja su ostala bez peradi zbog ptičje gripe, dodijeljene su prije Uskrsa nove koke. Ovim dokazujemo da ni Ministarstvo poljoprivrede niti Vlada nisu zaboravili na Špičkovinu, ni ostale krajeve gdje se pojavila ptičja gripa. Bio je prije mjesec dana jedan natpis o tome kako je zadnji pijetao zakukurikao u Špičkovini. No, ja mislim da zadnji pijetao nije zakukurikao i da će ih biti još puno – i pijetlova i koka.

Lijepi poklon

– A uz novčanu pomoć, i ovo će biti jedan lijepi poklon i sigurno ugodno iznenađenje našim poljoprivrednicima, koji su stoički podnijeli probleme koje su imali. To im je ipak samo mala simbolična nagrada i utjeha u svemu tome – rekao je ministar Tolušić.
Dodao je i kako je opasnost za pojavu ptičje gripe sada posve smanjena, jer su migracije ptica koji su uzročnici ptičje gripe završile tako da se kokoši sada slobodno mogu držati vani. Zahvalio je i svim peradarima što su poštivali upute koje je odredilo Ministarstvo. Dodao je kako je većini uzgajivača peradi gdje se ptičja gripa pojavila, novac već odavno isplaćen, a ovdje u Špičkovini isplata je u tijeku i vlasnici peradi novac će dobiti ovih dana.

Kokoši u pravo vrijeme

Obitelj Ane Jurinec, kod koje je ministar bio u posjeti, dobila je 40 mladih kokoši od 18 tjedana, koja su već počela nositi i jaja.
Ana je rekla kako joj je u akciji prije nešto više od mjesec dana zbog ptičje gripe eutanazirano 36 kokoši.
– Kokoši smo dobili baš u pravo vrijeme, pred Uskrs, kad jaja najviše trebamo, za uskrsni stol i za kolače. Bilo mi je jako žao mojih kokoši koje su se morale eutanazirati, jer je među njima bilo i 15 ukrasnih kokoši. No što je tu je, tako je valjda moralo biti. Najbitnije je da i ove kokoši već nose jaja i da će s ovim kokošima biti sve u redu – rekla je Ana Jurinec, te na upit je li već dobila novčanu naknadu za eutanazirane kokoši, odgovorila da nije, ali su joj rekli da bi ovih dana za 36 kokoši trebala dobiti oko 2800 kuna.
Inače, virus ptičje gripe ove je godine utvrđen na ukupno 65 gospodarstava u Hrvatskoj, na kojima je eutanazirano 3419 kljunova peradi i to na četiri lokacije – u Mlaki Antinskoj, Križnici, Sopu Bukevskom i Špičkovini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba