SLUŽBENI POSJET KZŽ

Ministar Tolušić dolazi u Špičkovinu podijeliti novu perad domaćinstvima koja je zahvatila ptičja gripa

Objavljeno: 11.04.2017. Alen Brodar

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dolazi u srijedu u radni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji, u sklopu kojeg će posjetiti Špičkovinu, gdje će isporučiti novu perad poljoprivrednicima, čija je perad nedavno stradala pojavom ptičje gripe.
Virus ptičje gripe ove je godine utvrđen na ukupno 65 gospodarstava u Hrvatskoj, na kojima je eutanazirano 3.419 kljunova peradi na četiri lokacije: u Mlaki Antinskoj, Križnici, Sopu Bukevskom i Špičkovini.

Domaćinstva već obeštećena

Iako su sva domaćinstva koja su zadovoljila uvjete već obeštećena sukladno broju i stanju peradi na dan eutanazije, Ministarstvo poljoprivrede svakom će gospodarstvu kojima je eutanazirana sva perad, dodijeliti po 30 pilenki starosti 18 tjedana.
Držanje ove peradi (18-tjedne pilenke) nije u sustavu potpora, a ovdje se mahom radi o malim poljoprivrednim gospodarstvima koje ne ostvaruju izravna plaćanja u poljoprivredi.
Dodjela pilenki domaćinstvima provodi se danas u Mlaki Antinskoj i Križnici, te sutra u Sopu Bukevskom i Špičkovini.
– Održali smo obećanje i obeštetili gospodarstva kojima smo morali eutanazirati perad. Htio sam odmah dodijeliti žive životinje umjesto odštete u novcu, ali to tada nije bilo moguće zbog mjera kontrole virusa ptičje gripe. Sada je opasnost širenja virusa prošla, ukinuli smo zabranu držanja peradi na otvorenom, a dodjela 30 pilenki mali je znak novog početka za mala nekomercijalna gospodarstva – izjavio je ministar Tomislav Tolušić uoči početka akcije.

Posjet poljoprivrednicima

Tolušić posjet inače počinje u Sportskoj dvorani Srednje škole Bedekovčina, gdje će se od 9 sati održati “Doručak s hrvatskih farmi”, nakon kojeg će ministar održati sastanak s poljoprivrednim proizvođačima, a potom ide prema Špičkovini, gdje će podijeliti perad. U nastavku dana Tolušić će posjetiti još nekoliko zagorskih poljoprivrednih proizvođača, čime će završiti službeni dio posjeta Krapinsko – zagorskoj županiji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba