Donjostubički gradski vijećnici:

“Grad je upropastio šansu za obnovu i dogradnju Dječjeg vrtića Bubamara”

Objavljeno: 11.04.2017. mladenmandic

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Donje Stubice u sadašnjem sazivu, najbitnija točka dnevnog reda bila je rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića “Bubamara”. Na traženje vijećnika, dostavljena je kronologija izrade projektne dokumentacije za vrtić, te cijena izrade iste, u koju je utrošeno oko 210 tisuća kuna. Nakon sjednice Vijeća, reagirali su oporbeni vijećnici.
– Moramo reagirati i upoznati građanke i građane Donje Stubice da se nakon pet godina planiranja i izrade projektne dokumentacije i nekoliko izmjena utrošenog proračunskog novca, projektna dokumentacija uskladila sa svim zakonskim i inim propisima i pravilima. Problem je nastao kod same prijave projekta na Javni poziv, kažu oporbeni vijećnici.

Odrađeno neprofesionalno

– Prijava je odrađena neprofesionalno od strane vodstva Grada i svih koji su bili uključeni u projekt. Umjesto da se prijava povjeri stručnim osobama ili poslovnim subjektima koji su odradili veliki broj takvih prijava, vodstvo našeg Grada se odlučilo na eksperimentiranje i s tezom “ma to mi znamo”, upropastilo jednu od najvećih šansi da se naš vrtić obnovi i dogradi. Izjave zamjenika gradonačelnika da “netko nije odgovorio na neki zahtjev” su bespredmetne i pokazuju neznanje u samoj prijavi projekta te općenitog nesnalaženja. Saznanja smo da su djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao obavezni partner u projektu bili konstantno dostupni na e-mail i promptno odgovarali na upite te aktivno sudjelovali na kompletiranju dokumentacije s potencijalnim prijaviteljima. Stoga je apsolutno nedopustivi propust osoba zaduženih za prijavu, odnosno vodstva Grada, koji su potpuno nezainteresirano i nepripremljeno krenuli u prijavu – ističu oporbeni vijećnici.
Dodaju da je isto tako bitno provjeriti postoji li za prijavu na mjeru “Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo” sva potrebna dokumentacija, jer za tu mjeru postoji i dodatna dokumentacija, kao “Mišljenje o provedenom postupku”, odnosno potrebi provedbe procjene utjecaja na okoliš, kojeg izdaje Ministarstvo zaštite okoliša.

Male šanse za novac

– Nismo sigurni posjeduje li to Grad, jer je to obavezno. Nažalost, u ovoj mjeri su jako male šanse da Grad dobije novac, ali želimo da se uspije u tom naumu, jer bez obzira na razlike, svaki uspjeh za Grad je uspjeh svih građanki i građana Donje Stubice. Žalosna je i u najmanju ruku “čudna” izjava vladajućih da je previše toga godinama bilo zanemareno oko vrtića da bi se u tako kratkom roku stiglo sve pripremiti, jer su godinama isti ti koji prozivaju bili na vlasti – ističu gradski vijećnici Nikola Boromisa, Renata Dolenec, Miljenko Jagarčec, Luka Grabušić i Romano Glavač.



ZAMJENIK GRADONAČELNIKA LUKA TEPEŠ

Sva dokumentacija bila je ispravna i točna

– Zanimljivo je kako se mene mjesec dana prije lokalnih izbora spominje kao glavnog krivca za neprihvaćanje projekta rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića “Bubamara” na natječaju “Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja”. Potpisani vijećnici spominju kako je projekt trebao biti predan stručnim osobama ili poslovnim subjektima. Odluku o angažiranju takvih stručnjaka može donijeti samo gradonačelnik. Sva poslana dokumentacija od strane gradske uprave bila je ispravna i točna. Naravno da svi osjećamo razočaranje zbog toga što projekt nije prošao. Kolege vijećnici spominju dogradnju vrtića, koja ovim natječajem uopće nije bila ni moguća. Moram naglasiti kako je vijećnik Luka Grabušić obnašao funkciju člana Upravnog vijeća Dječjeg vrtića “Bubamara” do lipnja 2016. godine te je bio upoznat sa svim događanjima u vezi dokumentacije. Uprava vrtića i ja osobno smo uložili silne napore kako bi projekt prošao. Nažalost, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nije prihvatio zahtjev za partnerstvo koji je bio preduvjet za javni natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Razloge neprihvaćanja povratno nismo nikada dobili. Prijava na natječaj ne znači nužno i dobivanje istog. Svjesni smo svih izazova koje prijava na natječaj donosi i spremamo se za novi natječaj mjera 7.4.1. – odgovorio je zamjenik gradonačelnika Donje Stubice Luka Tepeš. (mlm)



Vijećnici se pobunili i protiv korištenja dvorane za školsku djecu

Oporbeni vijećnici su se pobunili i protiv odluke o tome da školska djeca počnu koristiti sportsku dvoranu te rekli da je ovakva odluka u najmanju ruku nekorektna, jer Grad još nije niti potpisao ugovor sa Županijom, pod čiju ingerenciju potpada Osnovna škola u Donjoj Stubici, niti se ne zna koliko bi Županija plaćala prema Gradu korištenje dvorane za školsku djecu.
Na tu izjavu, Luka Tepeš je odgovorio kako je njegov prijedlog na Vijeću bio da od 1. travnja učenici OŠ Donja Stubica počnu koristiti novu sportsku dvoranu za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture te da su Vijećnici to jednoglasno prihvatili, čak i vijećnici iz otvorenog pisma.
– Ta odluka je dostavljena i Osnovnoj školi i Županiji, kako bi se nakon odluke da se dvorana da na korištenje učenicima, pripremili ugovori za financiranje. Zašto su vijećnici nezadovoljni odlukom, nije mi jasno, budući da su i oni glasali za isto. Djeca su u ponedjeljak, 10. travnja, počela koristiti dvoranu i smatram da je to puno važnije od skupljanja jeftinih političkih bodova uoči lokalnih izbora – rekao je zamjenik gradonačelnika Luka Tepeš. (mlm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba