10. IZDANJE GFUK-A

Tijekom punih 17 dana, zaljubljenici u kazalište uživat će u predstavama koje će igrati u šest gradova i 24 općine, na području triju županija

Objavljeno: 10.04.2017. mladenmandic

Glumački festival u Krapini (GFUK) ove će se godine održati jubilarni deseti put. Festival će se otvoriti u petak, 21. travnja u 18 sati, izložbom “Deset godina GFUK-a” na katu Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, za koju je ulaz besplatan, najavljeno je na press konferenciji u Krapini, na kojoj je i službeno predstavljen program ovogodišnjeg GFUK-a.
Direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak najavila je kako će posjetitelji na dan otvorenja na vanjskom prostoru ispred Festivalske dvorane moći kušati proizvode zagorskih OPG-ova, a nakon predstave, koncert će održati bend Only Friends & Family.
Kako je istaknula ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović, spomenuta izložba nije jedini dodatni sadržaj koji će, uz predstave, pružiti ovogodišnje izdanje Festivala.
– Imat ćemo i dva koncerta, 27. travnja i 4. svibnja, kao i dvije promocije knjiga. Otvorenje 10. GFUK-a započet će otvorenjem izložbe plakata i svih deset portreta Stjepana Đukića Pište, koje je kroz ovih deset godina posvećivao GFUK-u – rekla je ravnateljica Pavlović.
Stjepan Đukić Pišta na press konferenciji predstavio je svoj jubilarni deseti portret za GFUK, poznate hrvatske novinarke i književnice Marije Jurić Zagorke, kojoj će biti posvećeno ovogodišnje izdanje Glumačkog festivala u Krapini.

Otvara Kazalište Komedija

Glavni organizator Adam Končić govorio je o programu 10. GFUK-a, istaknuvši kako će Festival trajati punih 17 dana, a predstave će gostovati u šest gradova i 24 općine unutar triju županija.
Prvog dana u 20 sati nastupit će Kazalište Komedija s komedijom “Gospođica iz Maxima”. Festival se nastavlja u subotu, 22. travnja, s predstavom Teatra Exit “Balon”, a prvi vikend završava u nedjelju, dječjom predstavom “Pepeljuga” u izvedbi Kazališta “Trešnja”. Drugi festivalski vikend počinje u četvrtak, 27. travnja, koncertom kojim se obilježava deseta obljetnice GFUK-a i 50 godina umjetničkog djelovanja Ladislava Prežigala.
– Drago mi što su me se ljudi sjetili. Baš 6. travnja 1967. godine izdao sam prvu pjesmu, s današnjim danom, to je otprilike 5260 pjesama, 22 knjige i 20 knjiga u pripremi, što se tiče pjesama. Imam šest predstava koje su igrane, dio na GFUK-u, tako da ćemo i dio toga pokazati. Bit će to kolaž pjesama i dramskih tekstova. Drago mi je da se GFUK prvi put pojavljuje i kao producent jedne predstave, “Nikad nije prekasno”, sa sjajnim glumcima Sanjom Marin i Zijadom Gračić. Zoran Mužić je režiser te priče, a ja sam autor te komedije – rekao je Ladislav Prežigalo.
U drugom festivalskom vikendu GDK Gavella u petak će odigrati predstavu “Kolovoz u okrugu Osage”, a u subotu će se izvesti predstava UO Teatroman i SK Kerempuh “5ŽENA.COM”. Posljednjeg festivalskog tjedna, u četvrtak, 4. svibnja, s početkom u 20 sati, u krapinskoj Festivalskoj dvorani održava se koncert “Ususret filmskoj glazbi”, a nastupit će Tamburaški zbor “Gaj” Zaprešić pod ravnanjem Danijela Rožankovića, uz sudjelovanje Ženske vokalne grupe “Kajda”, a Zagorje Brass Quintet & Film Music izvodit će najpoznatije melodije iz filmova. Treći festivalski vikend, 5. svibnja, otvara Kazalište KNAP s predstavom “Malo Morgen”, a ovogodišnji GFUK zatvorit će Satiričko kazalište Kerempuh s predstavom “Traži se novi suprug”.

Ulaznice u prodaji

Sve tri festivalske subote, 22. i 29. travnja te 6. svibnja, s početkom u 22 sata, u Maloj dvorani POU Krapina, odigravat će se predstava Ksenije Pajić pod nazivom “Shirley Valentine”.
Čak pet predstava ove će godine nastupiti i u drugim gradovima i općinama. “Očeš, nećeš, doktor” Kerekesh Teatra i HNK u Varaždinu izvest će se u Desiniću, Vinici, Bedekovčini, Gornjem Knegincu, Višnjici i Klanjcu. Kulturna udruga “Glumci u Zagvozdu” i HKN Zadar svoju će predstavu “Istina” izvesti u Zlatar Bistrici i Mariji Bistrici. Kerekesh Teatar će s “Dimnjačarom” gostovati u Maču i Mihovljanu, a Ksenija Pajić sa “Shirley Valentine” u Pregradi, Loboru, Svetom Iliji i Bednji. Predstava “Nikad nije prekasno” gostovat će u Humu na Sutli, Tuhlju, Beletincu, Konjščini, Zaboku i Donjoj Stubici.
Cijene ulaznica za predstave u krapinskoj Festivalskoj dvorani su 50 kuna, a za dječju predstavu “Pepeljuga” cijena ulaznice je 30 kuna. Cijena ulaznica za koncerte je 20 kuna.
Ulaznice za predstave u Festivalskoj dvorani u prodaji su od prošlog ponedjeljka.



GRADONAČELNIK KRAPINE ZORAN GREGUROVIĆ:

Uskoro će iz GFUK-a nastati i nova manifestacija – Gajevi dani

– Krapina je festivalski grad jer osim Krapinskog festivala, iz Krapine su poniknuli i drugi festivali: festival Pjesma i tambura, Zagorska krijesnica, Krapina fest, a ove godine 10. put zaredom, i GFUK. Otkrit ću vam i još jednu tajnu: uskoro će iz GFUK-a nastati još jedna nova manifestacija koja će se nadovezati na GFUK – Gajevi dani, a Adam Končić će utjeloviti samog Gaja. Po prvi puta, GFUK će izaći izvan granica naše domovine, dogovoreno je gostovanje u München. Drago mi je da grad može popratiti ovaj festival koji je zaista sjajan i izniman. Drago mi je što su Pučko otvoreno učilište i TZ grada Krapine ušli u projekt kao suorganizatori i što je Ministarstvo kulture prepoznalo potencijal ovog festivala – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba