MINISTAR BUTKOVIĆ U KRAPINI

Spojna cesta ići će do gospodarske zone, a primaklo se i korak bliže rješenju za izmještanje željezničkog prijelaza Dolac te rekonstrukciji ceste od Žutnice do Jesenja

Objavljeno: 09.04.2017. Alen Brodar

Nakon što je u četvrtak svečano pustio u promet prvu dionicu spojne ceste od Zaboka do Krapine, koja je završena do Svetog Križa Začretja te najavio da, kako je u tijeku otkup zemljišta za nastavak druge faze prema Krapini, za što je novac već osiguran, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i sam se sa suradnicima uputio u Krapinu.

Gradonačelnik Zoran Gregurović ministra je odveo na “Krležov brijeg” u Bobovju, s kojeg se pruža dobar pogled na dolinu koja spaja gospodarsku zonu “Krapina-nova” zapad i Lepajce, kako bi ukazao na problematiku treće faze spojne ceste Zabok – Krapina, za koju je planirano da se izgradi od Lepajaca i da se spaja na Zagorsku magistralu kod naplatnih kućica u Velikoj Vesi.

Interes HC-a i Grada

Gradonačelnik je ministru Butkoviću i predsjedniku uprave Hrvatskih cesta Škoriću predložio bolje rješenje koje je u interesu Hrvatskih cesta i Grada Krapine. Naime, kako je gradonačelnik istaknuo, spojnu cestu Zabok – Krapina treba spojiti do gospodarske zone “Krapina-nova” zapad (do KTC-a), jer će cesta tako najbolje povezati Krapinu i Zabok cestovnom infrastrukturom te bi to ujedno bilo trajno i konačno rješenje koje će omogućiti daljnji razvoj Grada Krapine.
– Uz sve istaknute prednosti, najveća korist bila bi otvaranje gospodarske zone što je od velikog značaja za razvoj gospodarstva na području Grada Krapine. Kako je ta treća faza spojne ceste Zabok – Krapina još u fazi projektiranja, apelirao sam da se promijeni projektni zadatak te da se na novo projektira do zone “Krapina-nova” zapad. S obzirom na to da je ta trasa ceste ucrtana u Prostornim planovima, nema razloga zašto bi to bilo neizvedivo, nema nikakvih prepreka. Isto tako, na tom dijelu gospodarske zone “Krapina – nova”, spojna cesta Zabok – Krapina vezala bi se na početak buduće izmještene državne ceste D206, koja sad prolazi centrom grada i skreće kroz Bregovitu ulicu prema Petrovskom i Pregradi – objasnio je gradonačelnik Krapine Gregurović, dodajući da je izmještanje spomenute ceste trenutno u fazi projektiranja, a po završetku bi u gospodarskoj zoni bilo jedno novo čvorište državnih cesta.
Budući da su ministar i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta na licu mjesta vidjeli prednosti predloženog rješenja, dogovoren je sastanak u Hrvatskim cestama na temu izmjene projektnog zadatka te treće faze spojne ceste Zabok – Krapina.
U nastavku posjeta ministra Butkovića Krapini, gradonačelnik ga je zajedno s direktorima Hrvatskih cesta i HŽ Infrastrukture, do željezničko cestovnog prijelaza Dolac, odnosno do Hušnjakovog, gdje ih je upoznao s problematikom izmještanja ŽCP Dolac.
Za projekt izmještanja ŽCP Dolac, Grad Krapina je naime ishodio sve potrebne dozvole za projektnu dokumentaciju, razriješio imovinsko – pravne odnose te osigurao u proračunu za 2017. godinu sredstva za izgradnju ceste, međutim, ostao je problem izmještanja željezničke signalizacije.

Model kao u Pristavi

Vrijednost cijele investicije veća je od dva milijuna kuna. Na licu mjesta su se svi uvjerili u potrebu izmještanja prijelaza te je ministar sugerirao predsjedniku uprave HŽ Infrastrukture Ivanu Kršiću i gradonačelniku da iznađu mogućnost zajedničkog sufinanciranja izmještanja tog željezničko – cestovnog prijelaza na način kao što je sufinancirana i izgradnja željezničke stanice u Pristavi.
Također, gradonačelnik je upoznao predstavnike ministarstva i Hrvatskih cesta s problemom prometovanja na državnoj cesti D74 od Žutnice prema Jesenju, koja je u izuzetno lošem stanju. S obzirom na to da je napravljena projektna dokumentacija za rekonstrukciju te ceste i da su napravljeni parcelacijski elaborati, gradonačelnik je ponudio pomoć za rješavanje imovinsko – pravnih odnosa kako bi se što prije moglo krenuti u realizaciju.



GRADU KRAPINI UKUPNO 600.000 KUNA OD DVAJU MINISTARSTAVA

Za uređenje dječjih igrališta 150.000, za most kod Kotke dodatnih 450.000 kuna

Ministarstvo graditeljstva kroz Program za financiranje projekata za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i komunalnog standarda u 2017. godini odobrilo je Gradu Krapini 150.000 kuna za uređenje dječjih igrališta te nabavu urbane opreme.
Također, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kroz Program podrške regionalnom razvoju u 2017. godini podržalo je projekt rekonstrukcije mosta kod Kotke s 450.000 kuna. Preostali dio za rekonstrukciju osigurava Grad Krapina. (ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba