Roditelj prozvao vlč. Šengulu

“Smije li župnik djeci poručivati da tko ne donese 300 kuna, neće moći na prvu pričest?”

Objavljeno: 07.04.2017. mladenmandic

U našu redakciju ovih dana stiglo je pismo jednog roditelja, koji je ogorčen postupcima tuheljskog župnika Dragutina Šengule. Kaže kako je prije mjesec dana župnik organizirao sastanak u crkvi s roditeljima na temu krizme i prve pričesti te im je održao propovijed o tome kako djeca moraju biti odjevena te se uz oštru retoriku obrušio na kumove, dodavši kako će on provoditi crkveni zakon te da će otjerati kući sve koji neće biti prikladno odjeveni.

Teška vremena

– Sama pomisao na to ga je toliko razljutila da je dotični župnik jedva sam sebe smirio. Sporni trenutak zbog čega šaljem ovo pismo, je kada je rekao da će nas krizma i prva pričest po djetetu koštati 300 kuna, u što je uračunat i domjenak iza sakramenta. Čini se da iznos nije velik, ali kako je vrijeme odmicalo, župnik je vršio pritisak na djecu tijekom vjeronauka da moraju donijeti novac. Svi znamo u kakvom vremenu živimo, da su vremena teška te da postoje ljudi sa slabim imovinskim stanjem. No, naš župnik očito ne mari za takve – piše roditelj.
Dodaje kako je on jedan od onih koji djetetu nije odmah mogao dati 300 kuna, jer je smatrao da ima vremena, jer pričest je ipak u svibnju. No, nakon nedjeljne mise dijete mu je reklo da je župnik poručio da tko neće donijeti novac, smatrat će se kako neće prisustvovati prvoj pričesti.

Čemu domjenci?

– Nakon mise, dijete se rasplakalo, a sve je došlo do te mjere da su djeca interno počela skupljati novac za one slabijeg imovinskog stanja. Na sreću, imao sam od koga posuditi novac i sljedeći tjedan dijete je novac donijelo u crkvu. No, da li je do toga uopće trebalo doći? Tko daje za pravo župniku da određuje tarife i dogovara domjenke? Taj dan ionako će svatko imati nekoga kod kuće – obitelj, prijatelje… Neka naknada za fotografa, slažem se, zašto ne, da ne dolazi do naguravanja oko oltara. Ali domjenci – čemu? Pišem vam jer smatram to racionalnijim rješenjem. Razmišljao sam i drugačije, zasukati rukave, ali to za moje dijete ne bi bilo produktivno te zbog situacije i mjesta u kojem živim, želim ostati anoniman – piše u pismu roditelja.



ŽUPNIK DRAGUTIN ŠENGULA:

Smatram da je ovakvo prozivanje bez razgovora sa mnom, ispod razine civilizacije

– Dotični roditelj previše dramatizira. Nikakvih teških riječi ni oštre retorike nije bilo na sastanku. Istina, upozorio sam na prikladno oblačenje i sve vezano uz to, jer ipak je to svečani događaj i ne može se u sveti prostor bilo kako. No, da ćemo nekoga slati van iz crkve jer nije prikladno obučen, je obična besmislica. Pa valjda imam važnijeg posla nego zadnji čas nekoga gledati kako je obučen. Nadalje, vezano uz 300 kuna, napominjem da u tih 300 kuna ulazi taksa za župu i biskupiju za krizmu koja iznosi sto kuna, medijski paket za djecu od tri velike fotografije u albumu i CD sa svim fotografijama i DVD snimka cijelog događaja koji iznosi sto kuna, zatim uspomena krizme i dar koji se daje krizmaniku. To je sveukupno više od 300 kuna. Za pričest, situacija je slična – isti medijski paket, taksa za župu, molitvenik koji su djeca dobila, krunica koju će dobiti, uspomena od pričesti, a na kraju svega, na domjenak za djecu i roditelje ne trebaju se svi odazvati, to je njihova dobra volja – odgovorio nam je župnik Šengula te dodao da tko god nema mogućnosti dati novce,uvijek je mogao reći da nema i ne bi bilo nikakvih problema, a o tome mogu u svakoj generaciji posvjedočiti djeca – nekolicina njih kojima taksa nije naplaćena.
– Svaki roditeljski sastanak završava mojim riječima da ako netko ima nešto za pitati, neka javno pita ili u četiri oka. Smatram da je ovakvo prozivanje, bez da je dotični roditelj razgovarao sa mnom, daleko ispod razine civilizacije – kaže župnik Šengula. (mlm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba