EU jača kontrolu vanjskih granica

Planirate put u Sloveniju? Evo što morate znati

Objavljeno: 04.04.2017. zagorjeinternational

Kao reakciju na terorističke prijetnje u Europi te zbog očekivanog povratka u Europu džihadističkih boraca koji se bore na strani ISIS-a, Europska unija donijela je novu uredbu o jačanju kontrole vanjskih granica te je promijenila zakonik o schengenskoj granici, piše Večernji list.

Optički čitač

Upravo zato, od petka će se i na graničnim prijelazima Hrvatske sa Slovenijom izvoditi detaljnija provjera putnih dokumenata ne samo državljana trećih zemalja, kao do sada, nego i državljana članica Europske unije. Naime, do sada su granični policajci nad građanima EU izvodili samo temeljnu vizualnu kontrolu dokumenata, no od sada će njihovi putni dokumenti optičkim čitačem biti provjereni u dostupnim bazama podataka: schengenskom informacijskom sustavu (SIS), Interpolovoj bazi podataka o ukradenim i izgubljenim dokumentima te odgovarajućim zbirkama podataka nacionalne policije. Kontrolu je potrebno primijeniti pri svakom prelasku granice, a na graničnim prijelazima gdje hrvatska i slovenska policija kontrolu izvode zajedno, postupak će se obaviti i na jednoj i drugoj strani.

Stvaranje kolona

Iako takva provjera traje svega nekoliko sekundi, Slovenci ne isključuju mogućnost stvaranja kolona, osobito u početku primjene ovog novog sustava, s obzirom na to da za nova pravila kontrole nisu još sasvim ekipirani i spremni. Svima koji prelaze schengensku granicu, slovenska policija stoga savjetuje da provjere status svojih putnih dokumenata i stanje na prijelazima, kako bi u slučaju gužve odabrali one na kojima je opterećenje manje. Putnicima koji to mogu, preporučuje se da izbjegavaju prijelaz granice u vrijeme vikenda, kad je promet najgušći, te da tome prilagode i satnicu putovanja, kako bi izbjegli čekanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba