“Ciste na leđnoj moždini su nepromijenjene, no još nije donesena odluka o operaciji vratne kralježnice”

Objavljeno: 04.04.2017. Jelena Jazbec

Svojom životnom pričom, troipolgodišnja Petra Latin iz Lobora dirnula je srca Zagoraca, a s ciljem prikupljanja novca za njezin odlazak na pretrage u Njemačku, organizirana je i humanitarna utakmica između ekipe krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i veterana Hajduka.

Srasli vratni kralješci

Petra se nedavno vratila iz Njemačke, gdje je dva tjedna boravila u Schön Klinik u Vogtareuthu. Uz svakodnevne terapije, obavljeni su ultrazvuk srca i abdomena, noćno snimanje preko pulsnog oksimetra, pregled kardiologa i anesteziologa, somatosenzorni evocirani potencijali te magnetska rezonanca. Podsjećamo, djevojčica ima ciste na leđnoj moždini, a sraslo joj je i pet vratnih kralješnjaka na kojima nisu zatvoreni stražnji lukovi, koje će biti potrebno operirati. Planirano je raspiliti kralješke, razmjestiti ih i vijcima pričvrstiti. Zbog svega toga, njezina je leđna moždina nezaštićena, a to znači da bi joj i malo jačim trzajem sve moglo puknuti i u tom bi slučaju ostala potpuno nepokretna. Svaki pogrešan trzaj glavom ili vratom, mogao bi za nju biti koban.
Njezina dijagnoza nije prepoznata u Hrvatskoj jer je jedina s tom bolešću kod nas, stoga pretrage, a i moguću operaciju, morat će obaviti u Njemačkoj.

Nastavlja s terapijama

– Petrini nalazi magnetske rezonance nisu puno lošiji u odnosu na prošlu godinu. Ciste na leđnoj moždini miruju, nepromijenjene su. Neurokirurg je nakon konzultacija s kolegama rekao da su još uvijek 50:50 po pitanju operacije vratne kralježnice, te traži daljnju redovitu obradu i kontrole. Iduća je za šest mjeseci. U međuvremenu, Petra će biti pod nadzorom hrvatskih liječnika te će nastaviti s terapijama, jer su joj oslabljeni leđni mišići i iskrivljeno joj je držanje. Nužno je pratiti Petrino stanje, a kod bilo kakvih promjena u finoj motorici ili češćeg spoticanja u hodu, nužna je hospitalizacija i operacija – doznajemo od Petrine majke Mateje Posarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba