Hrvatska stručna udruga za plin

Cijena plina u Krapini neće se povećati ni za lipu, ostat će i dalje 2,26 kuna po kubiku plus PDV

Objavljeno: 04.04.2017. zagorjeinternational

U krapinskoj Gradskoj vijećnici održana je sjednica Upravnog odbora Hrvatske stručne udruge za plin, kojom je predsjedao predsjednik Miljenko Šunić. Raspravljalo se o aktualnoj problematici distributera i opskrbljivača na plinskom distributivnom sustavu, odnosno, o cijenama plina. Što se tiče opskrbe plina u Krapini, gradonačelnik Zoran Gregurović istaknuo je činjenicu koliko jedna neprovjerena informacija o povećanju cijene plina od 11,5 posto može nanijeti štete tvrtki kad ulazimo u fazu liberalizacije tržišta, ali i kod krajnjih kupaca.

Uloženo šest milijuna kuna

– Od 2013. godine do danas uloženo je oko šest milijuna kuna u rekonstrukciju 800 kilometara plinske mreže i sada je 90 posto mreže pokriveno novim modernim materijalima. Tek negdje oko deset posto ostalo je sa starim čeličnim cijevima. U razgovoru s direktorom Gradske plinare, mi kao većinski vlasnik nećemo dizati cijenu plina ni za lipu, unatoč tome što je Hrvatska energetska regulatorna agencija krapinskoj Gradskoj plinari odobrila da se cijena može povećati za 0,88 posto. No donijeli smo odluku da će cijena i dalje, unatoč tome, ostati ista. Poduzeće posluje stabilno i ne bi donijeli takvu odluku da nismo napravili financijsku analizu. Štete za Gradsku plinaru neće biti, ali će zato biti koristi za naše potrošače – istaknuo je Gregurović.

Nova brojila

Direktor Gradske plinare Zoran Smojić rekao je da oni kao distributeri imaju maržu od tri posto i cijena će i dalje iznositi 2,26 kuna, odnosno, s PDV-om 2,825 kuna po kubiku.
– Uz ovih šest milijuna koliko smo uložili u posljednje četiri godine, u sljedećih godinu – dvije moramo uložiti još najmanje 2,7 milijuna kuna, jer se moraju staviti nova brojila s termokorektorom. Takva brojila, naime, sprječavaju gubitke prilikom hlađenja plina, jer na svaka tri stupnja manja od 15 stupnjeva Celzijusa, mi imamo gubitak od jedan posto – rekao je Smojić.
Dodao je kako je Gradska plinara Krapina s 28 zaposlenih proteklih godina napravila u Istri preko sto kilometara plinske mreže te da su sav taj novac koji su zaradili u Istri, Makarskoj, Puli i Zagrebu, uložili u sigurnost krapinske plinske mreže. Trenutno Imaju 5500 potrošača na područjima grada Krapine te u općinama Jesenje, Petrovsko, Đurmanec, Radoboj, Mihovljan i Novi Golubovec.
– Prodajemo sedam do osam milijuna kubika godišnje, pola građanstvu, pola industriji. Nekad smo prodavali čak 18 milijuna kubika, no građanstvo se očito okreće novim energentima i novim tehnologijama – rekao je Smojić.
Predsjednik Udruge Miljenko Šunić istaknuo je kako bi država trebala deregulirati cijenu plina i da bi bilo dobro da tržišna konkurencija određuje cijenu. Dodao je i kako je plin danas skup za građane jer ljudi nemaju novca, ali kad bi prodaja drva bila legalnija, plin ne bi bio toliko skuplji energent od drva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba