Izvještaj proračuna za 2016.

Županija u deficitu od 4,9 milijuna kuna, no radi se samo o tehničkom manjku

Objavljeno: 03.04.2017. mladenmandic

Županijski vijećnici na jučerašnjoj sjednici prihvatili su godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Krapinsko – zagorske županije za 2016. godinu. Kako je istaknuto, u 2016. godini je Krapinsko – zagorska županija, uključujući i proračunske korisnike tj. 32 osnovne škole, devet srednjih škola, šest zdravstvenih ustanova te Zavod za prostorno uređenje i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, ostvarila ukupne prihode i primitke u iznosu od 550.286.252 kuna, što je 96,7 posto godišnjeg plana. Kad se gleda samo proračun Županije, bez proračunskih korisnika, ukupni prihodi iznosili su 153.848.837 kuna, što je 94,9 posto godišnjeg plana.

Veći proračun

To je za 5,7 posto više u odnosu na 2015. godinu. Povećanje je prvenstveno posljedica rasta prihoda od kapitalnih pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te rasta prihoda od poreza na dohodak, zbog povećanja zaposlenosti. S obzirom na realizaciju prihoda i primitaka te rashoda i izdataka, Županija je u 2016. godini ostvarila manjak prihoda u odnosu na rashode u iznosu od 4,9 milijuna kuna. No, kako je istaknuo županijski pročelnik za financije Igor Cigula, radi se samo o tehničkom manjku, jer pet milijuna kuna nisu u 2016. godini dobili od Fonda za zaštitu okoliša te 3,6 milijuna od Ministarstva za prijevoz učenika, pa je zapravo županijski proračun u plusu. Prije točke o izvršenju proračuna, održan je i aktualni sat. Vijećnica Nina Gradiški Zrinski rekla je kako već osam godina slušamo priču o projektu Stubaki te zapitala što će biti sa zemljom koja je dana investitoru, a da se ništa dosad nije napravilo. Dodala je kako su žitelji Stubičkih Toplica obmanuti stalnim obećanjima.

“Slikanje” po medijima

Mladen Popović pitao je što je s izgradnjom Doma za umirovljenike u Zaboku, na što mu je Kolar odgovorio kako je investitor čekao novac iz europskih fondova, no nije ga dobio, ali ipak je obećao kako će dom s 90 kreveta biti dovršen krajem rujna ili početkom listopada. HDZ-ov vijećnik Mišo Grilec upitao je Kolara je li spreman ispričati se vijećnicima jer je tvrdio da HDZ-ova Vlada ne čini ništa za Zagorje, a Zagorci su dobili više novca nego ikad dosad. Kolar mu je na to odgovorio kako se zapravo radi o europskom novcu na kojeg su oni aplicirali projekte, a ne o novcu Vlade. Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović pitao je što Županija misli poduzeti zbog kroničnog nedostatka liječnika u zagorskim zdravstvenim ustanovama, posebice specijalista te dobio odgovor kako će Županija stipendirati sve koji upišu medicinski fakultet i to tijekom cijelog studiranja i bit će im osiguran stalni posao u Zagorju.
Žarko Tušek iz HDZ-a obrušio na Kolarov PR. Zamjerio je županu što se njegov rad isključivo svodi na “slikanje” po medijima koji ga slijede diljem Zagorja te da je to posljednjih nekoliko mjeseci prešlo sve granice, a istodobno ne bavi se nikakvim konkretnim projektima. Kolar mu je odgovorio kako on kao izvršna vlast predstavlja instituciju, odnosno Županiju.
– I vaš premijer Plenković puno je više u medijima nego moj predsjednik Bernardić. U tome i jest razlika između vlasti i opozicije – rekao je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba