Suprotno najavama

Spojna cesta od Zaboka do Svetog Križa Začretja ipak će biti otvorena u četvrtak

Objavljeno: 02.04.2017. mladenmandic

Iako je privremena uporabna dozvola za prvu fazu projekta spojne ceste Zabok – Krapina, od Zaboka do Svetog Križa Začretja u duljini od 6,2 km dobivena, a iz Hrvatskih cesta obavijestili su nas u petak kako će ta dionica biti puštena u promet u ponedjeljak, Od Hrvatskih cesta sada smo dobili novu informaciju kako će cesta ipak u promet biti puštena u četvrtak, a što će biti obilježeno svečanim puštanjem u promet zbog strateške važnosti ovog projekta.

– Iako je za dionicu, u cilju mogućnosti korištenja i zadovoljstva prometovanja novom dionicom od strane građana, bilo predviđeno puštanje u ponedjeljak, nakon izvedbe radova na uklanjanju postavljene privremene gradilišne regulacije duž cijele dionice, kao i košnje trave, te pranje ceste i provjere rasvjetnih tijela, od strane tehničke službe Hrvatskih cesta procijenjeno je i u konačnici odlučeno kako zbog sigurnosti prometa nije moguće dionicu pustiti u promet u ponedjeljak.

Daljinsko vođenje prometa

Točnije, po puštanju u promet ista dionica bila bi otvorena za promet do utorka navečer, kada bi se ista morala ponovno u potpunosti zatvoriti iz razloga uvođenja i provođenja sustava daljinskog vođenja prometa, a što bi utjecalo na sigurnost prometovanja iz razloga već brzo stvorene navike vozača i mišljenja da je dionica otvorena za promet. Isto tako, ponovno bi morala biti postavljena privremena regulacija prometa s oznakama, a što bi naravno utjecalo na duljinu potrebnih radova i ponovno uključivalo izdvajanje određenih financijskih sredstava za isto, tj. u ovom trenutku postavljena signalizacija morala bi ponovno biti plaćena jer bi se ista skinula u ponedjeljak te ponovno postavila u večernjim satima u utorak. Otvaranje dionice samo na jedan dan, moglo bi dovesti do konfuzije vozača, kao i negativne konotacije, budući da bi isti po otvaranju nove dionice ubrzo bili ponovno preusmjereni na alternativni pravac, a što bi zasigurno dovelo do nerazumijevanja i opravdanog bijesa prema investitoru radova – piše u priopćenju Hrvatskih cesta.

Dodaju kako je iz navedenih razloga razvidna opravdanost i potreba izvršenja svih radova koji će omogućiti razdvajanje prometnih tokova, učiniti dionicu prometnom cjelinom te omogućiti puštanje prometa u četvrtak u svom punom profilu. Napominju i kako će daljinsko vođenje prometa podići razinu sigurnosti ove dionice te istu prilagoditi normama i standardima Europske unije, kao i modernizirati.

Druga faza do Lepajaca

– Radovi na izgradnji spojne cesta Zabok – Krapina, u ukupnoj duljini od 13.1 km, a predviđeni su izgradnjom u tri faze. Ove godine planira se i pokretanje postupka javne nabave za odabir izvođača radova za drugu fazu ovog projekta do Lepajaca u duljini od 5,5 kilometara, procijenjene vrijednosti od 60 milijuna kuna, a koja je trenutno u postupku ishođenja građevinske dozvole. Puštanjem u promet dijela ovog strateškog projekta u duljini od 6.2 km vrijednosti radova 44 milijuna kuna bez PDV-a, te planiranim pokretanjem radovima na drugoj fazi u duljini od 5,5 kilometara ove dionice, procijenjene vrijednosti od 60 milijuna kuna, samo smo bliže konačnom cilju, a to je izgradnja cjelokupne prometnice ove dionice spojne ceste koja će u svakom pogledu rasteretiti prometnu opterećenost ovog dijela i omogućiti građanima kvalitetniju i bržu povezanost, a što utječe na gospodarski razvitak cijele Krapinsko – zagorske županije. Ovaj projekt ogledni je primjer potrebnog načina funkcioniranja i logike razmišljanja pune funkcionalnosti prometne fazne izgradnje – kažu u Hrvatskim cestama.



Rekonstrukcija ceste od Zlatar Bistrice do Konjščine početkom rujna

U Hrvatskim cestama ističu i kako je u tijeku izrada glavnog projekta s ishođenjem građevinske dozvole za rekonstrukciju državne ceste D24, Zlatar Bistrica – Konjščina, u duljini od sedam kilometara. – Očekujemo kako će natječaj za odabir izvođača radova biti raspisan tijekom ljeta, dok bi radovi na rekonstrukciji trebali započeti početkom rujna ove godine. Rekonstrukcija će podrazumijevati kompletnu obnovu svih sedam kilometara, u smislu svih potrebitih radova s izgradnjom nogostupa i autobusnih ugibališta. Zbog izgradnje brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zlatar Bistrica – Bedekovčina – Zabok, faze 3, pojačana je eksploatacija državne ceste DC24, međutim o istome se unaprijed razmišljalo te se duže vrijeme priprema sva potrebna dokumentacija i izrada projekta, kako bi se odmah po završetku korištenja dionice za potrebe gradnje brze ceste moglo započeti s rekonstrukcijom ove dionice – kažu u Hrvatskim cestama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba