EKSKLUZIVNO SMO SE PROVOZALI

Titov Cadillac Eldorado stigao u Krapinu

Objavljeno: 01.04.2017. Alen Brodar

Deset godina prošlo je od prvog dolaska ovog 5,6 metara dugačkog ljepotana iz 1953. godine, jednog od 532 ikad proizvedena, u Krapinu. Cadillac Eldorado Josipa Broza Tita, koji je dobio na poklon od kanadskih iseljenika, tada je s Brijuna stigao u Zagorje na temeljitu obnovu, što su učinili djelatnici Presečki grupe, a sada je došao na ponovno ušminkavanje, kako bi kroz nepuna dva mjeseca bio najsjajniji eksponat na otvorenju novog Muzeja oldtimera, koji u Krapini gradi Antun Presečki, inače predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza i zaljubljenik u stare automobile.

Spreman za sezonu

– Imamo jako dobar odnos s Presečki grupom i s gospodinom Antunom, kojem uostalom možemo zahvaliti zašto je Cadillac u ovakvom stanju. Prije deset godina izrazio je želju da nam pomogne da ga restauriramo i vidite da je on i danas u voznom stanju. Još ćemo ga malo ovdje ušminkati za predstojeću turističku sezonu, a nakon otvorenja Muzeja oldtimer ide ponovno na Brijune, gdje će turisti moći uživati u vožnjama – rekao nam je Stjepan Sušac, voditelj službe nadzora i zaštite Nacionalnog parka Brijuni.
Tito je za života navodno u njemu provozao mnoge poznate osobe. Državnici Nehru, Nasser i Indira Gandhi, glumica Sofia Loren i njezin suprug Carlo Ponti, Elizabeth Taylor i Richard Burton, samo su neki koje je Tito vozao Brijunima u Cadillacu Eldorado Cabrioletu.
– Automobil je danas dio izložbe “Tito na Brijunima”, ima svoj objekt u kojem je smješten uz ostale eksponate. Izuzetno, ako je netko zainteresiran, napravimo izletić po Nacionalnom parku od nekih sat vremena, što košta 5000 kuna – objašnjava Sušac, a unatoč visokoj cijeni vožnje u ovom limenom ljepotanu, koja je, i sami smo se uvjerili, iznimno udobna, interes je vrlo velik.
– Sve grupe koje dođu na Brijune, a godišnje imamo negdje oko 170.000 ljudi, svi su jako zainteresirani, zanima ih jer se radi o raritetu, a pogotovo zato što je bio osobno vozilo Josipa Broza Tita. Njegova vrijednost samo kao oldtimera je oko 100.000 dolara, međutim, samim time što je bio osobno Titovo vozilo, vrijednost mu raste – objašnjava Sušac.
Da je vozilo iznimno vrijedno, potvrdio nam je i Antun Presečki, koji će ga upravo zato i učiniti glavnom zvijezdom otvorenja svog Muzeja oldtimera krajem svibnja ove godine.

Čudo tehnike

– Te 2007. godine u restauraciju Cadillaca uloženo je oko 1800 sati rada, a bio je skroz rastavljen i ponovno kompletiran. Bio je ovdje i 2010. godine na “malom ušminkavanju”, a to ćemo učiniti i sada, prije otvorenja našeg Muzeja. On je ujedno moje godište, pa mi je još veća čast i zadovoljstvo što smo ga upravo mi restaurirali – rekao nam je Antun Presečki, dok se ponosno provozao po krugu svoje tvrtke i autobusnog kolodvora.
– Znate, taj je automobil 1953. godine bio iznimno značajan za autoindustriju, tada je to bilo “čudo tehnike”, još u ono vrijeme napravljen je s podizačima stakla i krova, a razlika od današnjih automobila je što oni imaju električno podizanje, a on ima hidrauliku. Danas je još značajniji za hrvatsku flotu oldtimera. Pazite, on je na Brijunima, u njemu su se vozile svjetske delegacije, a i danas se koristi u turističke svrhe. On je jednostavno neprocjenjiv – zaključio je Presečki, nakon čega je i nas provezao krug u Titovom Cadillacu, a kako je to izgledalo, možete se i sami uvjeriti u videu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba