EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO:

Aerodrom u Gubaševom postaje smanjena verzija “Franje Tuđmana”

Objavljeno: 01.04.2017. mladenmandic

Nakon što je Krapinsko – zagorska županija raspisala javni natječaj, a talijanski investitori pokazali veliki interes za ulaganje u Krapinsko – zagorski aerodrom u Gubaševom, napokon je Zagorcima predstavljen i projekt cjelokupnog ulaganja.
Ekskluzivno doznajemo da će po uzoru na terminal “Franje Tuđmana” u Zagrebu francuskih ulagača, u Gubaševom talijanski investitori graditi mini terminal, identičnog izgleda, samo manji. Uz gradnju hale od 3200 kvadrata i slaganja ultra lakih letjelica, u Gubaševom će se, kako doznajemo, na 20-ak hektara zemljišta graditi i dvije piste za uzlijetanje i slijetanje manjih aviona kapaciteta do 20 putnika. Zasad postoji 800-tinjak metara otkupljenog zemljišta za gradnju, no duljina piste bi se mogla povećati za dodatnih 500-tinjak metara za što treba otkupiti zemljište što je i predviđeno Prostornim planom grada Zaboka. Takva duljina uzletno – sletne piste bila bi idealna za avione manje veličine. Cjelokupni projekt je, kako doznajemo, vrijedan desetak milijuna eura. U Krapinsko – zagorskoj županiji kažu kako je aerodrom strateški projekt za turizam Hrvatskog zagorja i kako će to uostalom pokazati i vrijeme.
– Ovaj projekt strašno će puno značiti za Zagorje i sad se vidi da su u krivu bili oni koji su zagovarali da je bolje da se na tom mjestu podigne farma krava nego aerodrom. Naime, kako u sljedećih osam godina, do 2025. godine, planiramo ostvariti i do milijun noćenja, moramo se u razvoju našeg turizma orijentirati i na dalekoistočna tržišta – posebice Kinu, Japan i Koreju. Mislimo da će otvaranje ovog aerodroma biti pun pogodak za dalji razvoj zagorskog turizma – naše toplice, naše dvorce, naše OPG-ove i našu gastronomsku i eno ponudu – rekli su nam čelnici Županije te dodali da će se aerodrom osim za turistička slijetanja koristiti i za mnogobrojne europske delegacije koje ovdje u Zagorje dolaze nadgledati kako se provode projekti koji su financirani novcem Europske unije.
Doznajemo i da su neki išli tako daleko da bi se upravo zbog najavljenih brojnih kineskih turista, a poznato je da su upravo Kinezi ti koji se najviše vežu uz Titovo ime, predložili da aerodrom u Gubaševom nosi upravo ime najpoznatijeg Kumrovčana.
– Kad se aerodrom može zvati po Ronaldu, može i po Josipu Brozu – govori se u političkim krugovima bliskijim ljevici. No, očekivano bi taj prijedlog mogao naići na otpor mnogih, pa samo ime novog “mini Tuđmana” još ostaje visjeti u zraku.
Inače, probna uzlijetanja i slijetanja na aerodromu trebala bi se održati već danas i to s početkom od 10 sati, a sve će od 15 sati atraktivnim programom uveličati i “Krila oluje”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba