Vlasnik Josip Tuđa

“Ne dam konje badava – cijena jednog je od pet tisuća kuna na dalje”

Objavljeno: 30.03.2017. mladenmandic

– Ne dam konje badava na udomljavanje. Laž je to što piše po novinama da sam izjavio da su bezvrijedni. Ali, ako ih želite kupiti, nazovite me, dođite, pa ćemo se dogovoriti. Samo ne sad, nego za dva – tri tjedna, kad od Veterinarske inspekcije dobijem papire da ih mogu prodati. Cijena jednog konja vam je od pet tisuća kuna na dalje. To vam je za takve konje jeftino – skoro badava – rekao nam je vlasnik 30-ak zanemarenih, izmučenih i izgladnjelih konja s bivšeg Hipodroma u Oroslavju Josip Tuđa, nakon što smo se predstavili kao potencijalni udomitelji. Kad smo mu odgovorili kako u novinama piše da bi ih rado dao i badava, ali da ih nitko neće, odgovorio nam je kako i na plotu piše pi***, pa nije, i potom prekinuo liniju.

Fotografije dovoljne

Inače, Veterinarska inspekcija pregledom triju kobila utvrdila je da te kobile nisu timarene, ali da nisu zlostavljane, nemaju rana, no ipak će ga prijaviti jer su mu tri konja uginula zbog nepružanja pomoći. No, za sada još uvijek nema elemenata za privremeno oduzimanje životinja.
Luka Oman, predsjednik udruge “Prijatelji životinja” rekao nam je kako su fotografije koje su izašle u javnost sasvim dovoljne da se ustanovi da je jedino dugoročno rješenje oduzimanje životinja od strane nadležnih institucija, ili brže i pravednije rješenje – udomljavanje od strane skrbnika.

Javili se i iz inozemstva

– Koliko smo upoznati, konkretne ponude za udomljavanje vlasnik je dobio već i ranije, a i sada su aktualne. I mi smo ga kontaktirali ne bi li mu pomogli pri udomljavanju, jer je to bolje rješenje i za njega i za jadne životinje, no on jednostavno ne želi ni čuti za to i nitko ga ne može nagovoriti. Naime, našoj udruzi “Prijatelji životinja” javili su se mnogi građani i udruge koji bi rado htjeli udomiti konje, o kojima se vlasnik, kako je i sam prije izjavljivao, ne može brinuti. Stalno dobivamo e-mailove i ljudi nas nazivaju, jer žele da se situacija s konjima što prije riješi – rekao je Oman.
Javile su nam se i neke udruge iz inozemstva i one smatraju kako bi u njihovim državama konji u ovakvom stanju već davno bili oduzeti i dati na udomljavanje – rekao nam je na kraju Luka Oman.



UDRUGA “PRIJATELJI ŽIVOTINJA”

Muči i zlostavlja životinje, a sad bi na tome još i zarađivao

Na spomenutu činjenicu kako za svakog svog konja Tuđa traži pet i više tisuća kuna, Luka Oman nam je rekao da je apsurdno da nakon svega što mu se dogodilo, Tuđa sada još želi od toga izvući i financijsku korist.
– Čovjek muči i zlostavlja jadne konje, zbog čega ga prijavljuje i Veterinarska inspekcija, i sad bi na svemu tome još i zarađivao. To doista nema nikakvog smisla – rekao nam je.

Foto: “Prijatelji životinja”

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba