JOŠ SE UVIJEK PROVODE MJERE

Ukinuta zabrana držanja peradi na otvorenom u cijeloj Hrvatskoj, osim u Krapinsko – zagorskoj i Vukovarsko – srijemskoj županiji

Objavljeno: 29.03.2017. Jelena Jazbec

Ministarstvo poljoprivrede ukinulo je zabranu držanja peradi, pernate divljači u uzgoju i ptica u zatočeništvu na otvorenom za cijelu Hrvatsku, izuzevši dvije županije – Krapinsko – zagorsku i Vukovarsko – srijemsku.

I dalje postoji rizik

Perad se mora držati u ograđenim prostorima, tako da je spriječen kontakt s divljim pticama, patke i guske se moraju držati odvojeno od ostale peradi, a hrana i voda za perad se mora držati u zatvorenom ili natkrivenom prostoru, zaštićenom od divljih ptica. I dalje postoji obaveza za vlasnike peradi da provode mjere biosigurnosti te da bez odgađanja veterinaru prijave svaku promjenu zdravstvenog stanja ili ponašanja te uginuća peradi.
Iz Ministarstva napominju da je i dalje prisutan rizik od pojave influence ptica te mole vlasnike da se pridržavaju propisanih mjera.
Ovo ukidanje zabrane držanja peradi na otvorenom ne vrijedi za spomenute dvije županije, s obzirom na to da se radi o zaraženim i ugroženim područjima u kojima su pronađene visokopatogene influence ptica H5N5, u Krapinsko – zagorskoj, i H5N8, u Vukovarsko – srijemskoj županiji.

Zabranjeno kretanje i premještanje

U tim se dvjema županijama još uvijek provode mjere propisane Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica (NN 131/06), koje nalažu da se sva perad i druge ptice koje se drže u zatočeništvu, drže u zatvorenim nastambama na njihovom gospodarstvu. Zabranjeno je kretanje i prijevoz iz zaraženog područja peradi i drugih ptica koje se drže u zatočeništvu, pilenki, jednodnevnih pilića, jaja i lešina, cestovnim ili željezničkim prometom, osim privatnim putevima unutar gospodarstava. Zabranjeno je i premještanja peradi, pilenki, jednodnevnih pilića, jaja, unutar ili iz ugroženog područja bez odobrenja nadležnog tijela, kao i odnošenje ili rasprostiranje korištene stelje, slame ili gnoja i gnojevke s gospodarstva, bez odobrenja nadležnoga veterinarskog inspektora. Zabranjeno je i održavanje sajmova, tržnica ili drugih okupljališta peradi ili ptica koje se drže u zatočeništvu te ispuštanje peradi ili drugih ptica koje se drže u zatočeništvu za nadopunjavanje populacije pernate divljači. (Jelena Jazbec)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba