HRABRE SESTRIČNE

PONOS DESINIĆA: Petra i Lara brzom reakcijom i snalažljivošću spriječile požar drvene vikendice

Objavljeno: 29.03.2017. mladenmandic

Dvije desetogodišnjakinje, odlične učenice četvrtog razreda Osnovne škole Đure Prejca iz Desinića, Petra Šurbek i njezina sestrična i susjeda Lara Šurbek, svojom su pravodobnom reakcijom, snalažljivošću i prisebnošću, vjerojatno spriječile požar većih razmjera u Jelenjaku pokraj Desinića – lijepo uređene drvene vikendice vikendaša iz Zagreba.
U neposrednoj blizini izbijanja požara suhe trave i raslinja, bila je i još jedna zidana kuća u kojoj trenutno nitko ne stanuje.

Poziv na 193

– U utorak oko 15 sati dok su nam roditelji još bili na poslu, bile smo u dvorištu, sjedile smo na ljuljačkama i razgovarale. U jednom trenutku osjetile smo miris dima. Kad smo malo bolje pogledale uokolo, vidjele smo da je počela gorjeti trava i suho granje, a vatru je vjetar nosio sve dalje prema drvenoj kući koja se nalazi 30-ak metara iznad mjesta gdje je počelo gorjeti. U trenutku kad smo ugledale vatru, ja sam odmah mobitelom nazvala na broj vatrogasaca 193 i odmah smo trčeći krenule obavijestiti prve susjede koji su udaljeni 200-tinjak metara, rekavši im da se vatra širi prema vikendici i da odmah dođu gasiti, da ne bi vatra došla do vikendice – ispričala nam je Petra Šurbek, dodajući i kako je operateru na broju 193 koji je zaprimio poziv rekla i da je maloljetna, na što joj je on odgovorio kako to nema veze i čestitao njoj i njezinoj sestrični što su se tako brzo snašle i reagirale.
Na upit kako su znale broj na koji trebaju nazvati, Petrina sestrična Lara nam je odgovorila da su o brojevima na koje trebaju zvati za hitne intervencije učili u školi i odmah kao iz topa odgovorila da se može zvati i na broj 112, ali su mislile kako će direktnim pozivom na broj 193 uštedjeti vrijeme za što brži dolazak vatrogasaca.
Majke djevojčica Petre i Lare, Brankica i Emina, ponosne su na postupke svojih kćeri te na upit što je izazvalo požar odgovorile da se to ne zna, jer ni policija nije utvrdila pravi uzrok. Naime, nitko tog dana u blizini nije ništa palio, već se najvjerojatnije radilo o nekom odbačenom opušku.

Radilo se o minutama

Mentor vatrogasne mladeži DVD-a Desinić Kristijan Šplajt, s kojim smo posjetili dvije djevojčice u Jelenjaku, rekao nam je kako je djevojčicama na njihovoj snalažljivosti i prisebnosti osobno čestitao i predsjednik DVD-a Desinić Krešimir Kralj.
– Svaka čast ovim desetogodišnjim djevojčicama, jer tako ponekad ne bi reagirali ni odrasli. Ovdje se radilo o minutama i da je vatra slučajno došla do drvene vikendice, sigurno je da bi cijela izgorjela, a šteta bi bila jako velika. Nakon što nam je iz Centra 112 dojavljen požar, s desetak vatrogasaca te s navalnim i kombi vozilom, došli smo već u roku od desetak minuta i mještanima koji su već počeli gasiti požar pomogli da se vatra ne proširi dalje do vikendice, jer je oko vikendice u kojoj očito ove godine još nitko nije bio, sve zaraslo u šipražje i suhu travu – rekao nam je Kristijan Šplajt iz DVD-a Desinić.



ZAPOVJEDNIK ZAGORSKE VZ MARIJAN LOVRENČIĆ:

Edukacija djece u školi daje rezultate

– Preventivno djelovanje vatrogasaca iz DVD-a Desinić ovaj se put pokazala na najbolji mogući način. Ovo je potvrda kako usađivanje svijesti o potrebi zaštite od požara i o načinu obavijesti vatrogascima o potrebi njihovog djelovanja najbolje usvajaju najmlađi naraštaji. DVD Desinić se dugi niz godina uključio u akcije edukacije djece u njihovoj Osnovnoj školi i to daje rezultate. Sjećam se jako lijepog prijema i oduševljenja prilikom održavanja vježbe u desinićkoj Osnovnoj školi, iako je bila po kišnom vremenu. Također, DVD Desinić je prvi počeo s preventivnim spaljivanjem i dežurstvima kod čišćenja zakorovljenih površina. Sve te njihove aktivnosti doprinijele su tome da je prisutna odgovornost kod mladih naraštaja. Jako je važno i vrijedno ovo što su učinile ove male po godinama, ali velike po učinjenom, djevojčice iz Jelenjaka – rekao nam je zapovjednik zagorske Vatrogasne zajednice Marijan Lovrenčić.
Predsjednik pak zagorskih vatrogasaca Ivica Glas rekao nam je kako će djevojčice Petru i Laru Šurbek Vatrogasna zajednica Krapinsko – zagorske županije predložiti i za nagradu “Ponos Hrvatske”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba