Reakcija “Prijatelja životinja”

“Konji se trebaju trajno oduzeti vlasniku, a za mučenje životinja kazniti ga zatvorom do šest mjeseci”

Objavljeno: 27.03.2017. mladenmandic

Nakon našeg prošlotjednog teksta te šokantnih i uznemirujućih fotografija izgladnjelih konja u štali Josipa Tuđe na bivšem hipodromu u Oroslavju, koji zbog nebrige umiru u najgorim mukama, a kojeg su prenijeli i svi nacionalni mediji, reagirali su i “Prijatelji životinja”. Kako piše Jutarnji list, “Prijatelji životinja” upozoravaju da se radi o dugoročnom zanemarivanju životinja te traže da se konji trajno oduzmu neodgovornom skrbniku. Dodaju kako je na farmi Josipa Tuđe u Oroslavju prethodnih godina već umrlo 15-ak konja, od kojih u veljači, u samo tri dana, tri, i to zbog neishranjenosti i parazita.

Građani zgroženi

– Osim što postoji opravdana sumnja da je višestruko prekršen Zakon o zaštiti životinja, uskraćivanje hrane ili vode životinjama kroz dulje vrijeme predstavlja mučenje životinja i kazneno je djelo koje se kažnjava zatvorom do šest mjeseci, a životinje se odmah oduzimaju zlostavljaču – ističu iz udruge. Dodaju i kako im se javio veliki broj građana zgroženih zbog očajne situacije u kojoj se nalaze neishranjeni konji, no također, javili su se i potencijalni udomitelji. Udruga tvrdi da je 30-ak preživjelih bolesnih konja stalno zatvoreno, nemaju vode, hrane i stelje, jedva stoje od slabosti, a jedno ždrijebe više ne može ustati, nekima otpada dlaka, puni su rana koje nisu veterinarski liječene, pa im hitno treba veterinarska pomoć kako bi preživjeli.

Pohvala službama na žurnosti

– S obzirom da se radi o zanemarivanju kroz dulje vremensko razdoblje, konji bi trebali biti trajno oduzeti neodgovornom skrbniku. U ovakvim slučajevima nužno je zabraniti i ponovno držanje i skrb za životinje bilo koje vrste – istaknuo je predsjednik udruge Luka Oman. Oman je pohvalio i žurnost nadležnih službi, ali i napomenuo da konjima dugoročno neće pomoći nadzor.
– Fotografije jasno pokazuju da je situacija i nakon izlaska nadležnih institucija na teren zastrašujuća i da konje treba što prije oduzeti i zbrinuti – poručio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba