Poboljšanje uvjeta opće medicine

Cilj je kroz šest godina upućivanje pacijenata u bolnice smanjiti za pet posto

Objavljeno: 27.03.2017. mladenmandic

Krapinsko – zagorska županija kao osnivač Doma zdravlja provodi projekt poboljšanja obiteljske medicine, odnosno primarne zdravstvene zaštite, vrijedan 8.283.000 kuna.

Od tog iznosa nešto više od sedam milijuna kuna dobiveno je iz europskih fondova, dok je Županija morala osigurati 1.252.936 kuna. Župan Željko Kolar istaknuo je kako je novac moglo dobiti 18 županija, međutim novac su uz Zagorce dobile samo još tri županije Međimurska, Virovitičko – podravska i Zadarska, među kojima su Zagorci prvi aplicirali i dobili najviše. Od dobivenog novca četiri milijuna kuna utrošit će se na medicinsku opremu, 600 tisuća kuna na dentalnu medicinu, a ostatak novca na građevinske radove na devet dislociranih objekata Doma zdravlja. Preko pet milijuna kuna iskoristit će se već ove godine.

Korist od ulaska u EU

Osim toga, dodao je župan, i od novca koji Županija mora sada osigurati, postoji također mogućnost povrata još 85 posto novca, što znači da će Zagorce ova ulaganja koštati minimalno te da realizacijom raznih projekata Hrvatska ima velike koristi od ulaska u Europsku uniju.
Ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan i direktorica ZARA-e Karolina Barilar istaknule su kako će se provedbom projekta omogućiti provedba novih dijagnostičkih i terapeutskih usluga – pedijatrijski na jednoj lokaciji, spirometrija na 14 lokacija i kolposkopija na sedam lokacija, a cilj je da se tako broj pacijenata koje idu na bolničke pretrage do 2023. godine smanji za pet posto.

Radovi na devet lokacija

Nabava opreme odnosi se na opremanje specijalističkih pedijatrijskih ordinacija, RTG kabineta, ambulanti za zdravstvenu zaštitu žena, ambulanti opće medicine , ambulanti za fizikalnu terapiju i dentalnu medicinu, sveukupno 319 raznih stavaka opreme na više od 20 lokacija.
Manji infrastrukturni zahvati obavit će se na devet dislociranih ispostava Doma zdravlja i to u Gornjoj Stubici, Zlataru, Desiniću, Mariji Bistrici, Klanjcu, Krapinskim Toplicama, Velikom Trgovišću, Mihovljanu i Maču.
Ti radovi odnose se na uređenje prostora, zatim na uređenje sanitarnih čvorova te za uređenje prilaza za osobe s invaliditetom.
Na kraju je istaknuto da će se kroz dodatni natječaj osigurati novac i za potpuno uređenje ambulante primarne zdravstvene zaštite u Loboru.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba