Nakon što se digla bura

Direktorica dubrovačke Čistoće: Eko flor jest imao najpovoljniju ponudu, ali još nije potpisan nikakav ugovor

Objavljeno: 25.03.2017. Alen Brodar

– Na odlagalištu u Koprivničkom Ivancu zbrinjavat će se samo otpad s područja četiri županije – osnivača Piškornice, nikakav otpad iz Dubrovnika ne dolazi u obzir – priopćenjem se oglasio direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, Mladen Jozinović.
Dodaje da Piškornica ni na koji način nije sudjelovala u natječaju za prihvat otpada s područja Dubrovnika i okolnih općina, niti ima ikakve veze s obradom otpada na tom području.

Samo za četiri županije

– Piškornica sanacijsko odlagalište d.o.o. posluje s tvrtkama koje su zadužene za zbrinjavanje otpada s područja četiri županija – Koprivničko – križevačke, Varaždinske, Međimurske te Krapinsko – zagorske. Istina je da Piškornica, kao i većina odlagališta u Hrvatskoj, ima potpisan ugovor s tvrtkom Eko Flor Plus d.o.o. koja ima koncesiju za dovoz otpada na Piškornicu, a količina dovezenog otpada od 1. siječnja ove godine iznosi 163,18 tona – rekao je Jozinović.
Inače, od 1. siječnja ove godine na odlagalište Piškornica dovezeno je 5.677,48 tona otpada, odnosno 2800 tona otpada u prosjeku mjesečno, dok je tijekom 2016. godine na odlagalište odloženo ukupno 72.985,79 tona otpada, što je prosječno šesti tisuća tona. Projekcije za 2017. pokazuju daljnje smanjivanje količine dovezenog otpada.
Na priopćenje iz Piškornice, iz koje su reagirali zbog pojave informacije da će Eko flor upravo njima voziti dubrovački otpad, u oroslavskoj tvrtki se previše ne uzbuđuju.
– Mi otpad vozimo na desetak deponija i još ćemo vidjeti gdje će se otpad voziti. Ako neće u Piškornicu, vozit će se na neko od preostalih devet odlagališta s kojima surađujemo, ili će se rasporediti na svih devet. Još će se i vidjeti hoće li taj otpad ići na obradu ili na zbrinjavanje – rekao nam je Rudolf Krpina iz Eko flora.

Nema gradonačelnika

No hoće li uistinu Eko flor morati nalaziti rješenje kuda s dubrovačkim otpadom, tek se treba pokazati, jer posao, iako je u poodmakloj fazi, još nije definitivno sklopljen. Naime, direktorica dubrovačke “Čistoće”, Nataša Gabričević u telefonskom nam je razgovoru potvrdila da Eko flor uistinu jest imao najpovoljniju ponudu, ali i da još nikakvi ugovori nisu potpisani, budući da se treba čekati suglasnost Skupštine Čistoće, odnosno dubrovačkog gradonačelnika, a budući da je Vlada RH 26. siječnja raspustila dubrovačko Gradsko vijeće i razriješila dužnosti gradonačelnika Andru Vlahušića, čini se da to neće biti tako skoro, već je izglednije da će se ugovor s Eko florom, ako će se uopće to učiniti, sklopiti oko ili tek iza svibanjskih lokalnih izbora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba